eTrebinje
Trebinje

Trebinjski vinogradari očekuju dobar rod – Dug i sušan period pogodovao dobrom kvalitetu grožđa

Izvor: RTRS

Fotografija: Ilustracija


Trebinjski vinogradari, ako je suditi prema trenutnom stanju, očekuju dobar rod grožđa.

Na ruku su im išli sušan period i izostanak biljnih bolesti. Procjenjuju da će ubrati veće količine grožđa u odnosu na prošlu godinu.
Povoljna činjenica je što su vinarije, zahvaljujući smirivanju pandemije i otvaranju tržišta, uspjele da prodaju značajnije količine vina.
Јovo Runjevac, iz naselja Zgonjevo, kaže da je ovogodišnji rod grožđa, na više od jednog hektara vinograda, u izuzetno dobrom stanju. Kiše su izostale, pa lozu nije morao često da tretira zaštitnim sredstvima. Zrenje će kasniti desetak dana, ali prodaja ne bi trebalo da bude problem.
– Ako je grožđe sa ovog područja, i ima dobar kvalitet, nije problem, imamo interesante iz drugih područja – rekao je Runjevac.
Zbog kašnjenja vegetacije, tek je počelo šaranje grozdova. U plantažama Agrofina od kraja juna u funkciji su sistemi za navodnjavanje. U toku je skidanje viška zelene mase i priprema grozdova za zrijevanje.
– To se radi da bi vlaga, hrana, vitamini išli u grozd, a poslije berbe u korijen, da se pripremi za narednu godinu – naveo je poslovođa Agrofina Đoko Radulović.
Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.
Dug i sušan period ove godine pogodovao je dobrom kvalitetu grožđa. U Agrofinu kažu da očekuju rod veći za deset do petnaest odsto u odnosu na prošlu godinu.
A riječ je od oko 1,1 milion kilograma. Zbog interesa domaćih i vinarija u regionu, proljetos su zasadili novih 12 hektara bijelim sortama grožđa.
– Otprilike, ulaganja su 40 do 50 hiljada maraka po hektaru, za tri godine, kada loza izlazi na prvi značajniji rod – ističe rukovodilac vinogradarske proizvodnje Agrofin Branko Anđelić.
Anđelić je rekao da su, zbog nelojalne konkurencije i uvoza grožđa, prinuđeni da cijenu grožđa godinama drže na istom nivou, iako troškovi rastu.
– Nekad je upitna sama proizvodnja, jer su ulaganja velika, nekad je teško sačuvati grožđe, da ne dođe do bolesti. Ako nemamo kvalitet, nemamo ni prihode – dodao je Anđelić.
Ukoliko potraju povoljni vremenski uslovi, glavnu berbu grožđa očekuju u prvoj dekadi septembra.

Povezane vijesti

Više od 100 zaraženih u Hercegovini

eTrebinje

Zabrinjava epidemiološka situacija u Hercegovini – Najmlađi pacijent na kiseoniku ima 25 godina (VIDEO)

eTrebinje

Usložnjava se epidemiološka situacija u Gacku i Bileći

eTrebinje

Zašto su mnogi u Hercegovini odustali od uzgoja smilja? (VIDEO)

eTrebinje

Aktivni požari na području Bileće i Gacka

eTrebinje

Kakva je situacija na požarištima u Hercegovini? (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više