eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Đaci u klupe vjerovatno sa maskama

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Srpskoj počeće 1. septembra, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada RS na jučerašnjoj sjednici.

Takođe, po toj odluci mali odmor će trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

“Raspored časova treba da bude usklađen na način da omogući poštovanje preporuka”, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole su dužne organizovati nastavu upotrebom ofis 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

“Do kraja dana očekujemo preporuke Instituta za javno zdravstvo koje se odnose na organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje, kao i preporuke za učenike u uslovima pandemije”, istakla je danas Trivićeva.

Kako nezvanično saznajemo, učenici i nastavnici će tokom nastave vjerovatno nositi maske.

“Budući da je na snazi obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru,  može se očekivati da đaci i zaposleni nose maske tokom časova”, kažu naši izvori.

Sa druge stane, u FBiH, osim u Kantonu Sarajevu, još nije donesena konačna odluka o načinu izvođenja nastave, mada, kako kažu nadležni, nastava bi mogla početi povratkom djece u školske klupe, kao što je bilo i prije virusa korona.

Jedan od propisa Federalnog kriznog štaba koji je usvojila Vlada KS je obavezna distanca od najmanje jedan metar u školama, a obrazovne ustanove će imati autonomiju da organizuju model koji će osigurati poštivanje mjera, odnosno da isplaniraju nastavu prema uslovima koje imaju.

Kako je kazala resorna ministrica Naida Hota Muminović, princip je “što više učenika što češće u školskim klupama”.

Goran Čerkez, pomoćnik  ministra zdravstva FBiH, kazao je da je evidentno da bi školska godina mogla početi s redovnim odvijanjem nastave kao što su najavile zemlje u regionu, ali i u Evropi.

Prema riječima ministarke prosvjete i kulture RS, od posebnog značaja za sve je da nastava počne u učionicama.

“Znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prouzrokovala nastava na daljinu. Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo pokušati da nastavu organizujemo u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike”, naglasila je Trivićeva.

Povratak nastave u redovne tokove obradovao je i prosvjetne radnike, kaže Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

“Nikakav drugi vid nastave ne može zamijeniti redovnu nastavu, sa časovima od 45 minuta i sa cijelim razredom u odjeljenjima”, kazao je Bajić.

Da je vraćanje nastave u redovan režim bitno za nastavnike i učenike, ali i roditelje, smatra i Milorad Nadaždin, direktor OŠ “Sveti Vasilije Ostroški”, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

“Ne može se porediti čas koji traje 20 minuta sa časom od 45 minuta. Socijalizacija djece je jako bitna i mislim da je ovo ispravan put”, kazao je  Nadaždin.

Banjalučanka Sanja C., majka učenika koji u septembru polazi u treći razred, kazala je da joj je drago da se škola vraća na stari režim rada jer, kako kaže, to je najbolje za djecu, a i veliko je olakšanje za roditelje.

“Naravno, ako to neće  podrazumijevati da na časovima sjede sa maskama na licu”, kazala je ona.

Da je povratak u školu važan, slažu se i psiholozi, pa tako Armina Čerkić, dječji psiholog, za “Nezavisne novine”  ističe da je jako bitno vratiti djecu u škole.

“Što se tiče djece, ako govorimo o najmlađoj populaciji školskog uzrasta, ono što je njima od presudnog značaja je da ostvare interakciju, ne samo sa nastavnicima, nego i sa vršnjacima”, kazala je Čerkićeva i istakla da je online nastava za njih zbunjujuća  jer nisu usavršili ni pisanja ni čitanje.

“I adoloscentima je potrebno da se druže sa vršnjacima i da imaju kontinuiranu mogućnost da usavršavaju svoje znanje i vještine i da na isti način provjeravaju vještine komunikacije, a online tehnologija ih udaljava od toga”, kazala je Čerkićeva.


Povezane vijesti

Nacistički pozdrav maturanata u Hrvatskoj, sa njima i profesorica

eTrebinje

U Ljubinju onlajn nastava do petka

eTrebinje

Počela rekonstrukcija škole u Gorici

eTrebinje

Dječak iz Gacka se povređivao, slijedio izazov sa Tik toka

eTrebinje

Šokantno u Kotor Varošu: Učenica OŠ šmrče kokain

eTrebinje

Propusti u školi u Bileći, naređeno utvrđivanje disciplinske odgovornosti nastavnika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više