eTrebinje
Najnovije Trebinje

Preobraženje je praznik svjetlosti

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U trebinjskom Sabornom hramu, u prisustvu brojnih vjernika i gostiju, svetu arhijerejsku liturgiju služili su imenovani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i episkop mileševski Atanasije Rakita.

Preobraženje je praznik svjetlosti, praznik kojim nas Gospod grli svojom ljubavlju, milosrđem, čovekoljubljem i uvodi u vječni život – kazao je u besjedi mitropolit Joanikije.

“Na sve u ovom svijetu treba da gledamo u svjetlosti lica Božijeg. Drago mi je što imam priliku da danas učestvujem sa svima vama u ovom divnom, molitvenom, liturgijskom, svenarodnom slavlju. Mi smo svi jedno, nisu nas uspjele granice podjeliti. Sve što nas više dijele, mi smo jači”, kazao je imenovani mitropolit Joanikije.

Episkop mileševski Atanasije Rakita je kazao da danas Isus Hristos najjasnije pokazuje kuda nas je poveo – u slavu i u život.

“Prije toga Isus Hristos govorio je o krstonošenju – ko hoće za mnom ići, neka uzme svoj krst i s ljubavlju pođe za mnom. Evo danas nas je sve pozvao i svi učestvujemo u ovom prazniku, a razlika je samo u tome što neko manje, a neko više učestvuje”, kazao je vladika Atanasije.

Prema riječima vladike Sergija, bihaćko-petrovačkog, Preobraženje Gospodnje je praznik koji nas podsjeća na svjetlost lika Hristovog.

“Radujte se neopisivom radošću jer smo svi pozvani da se i sami preobrazimo ljubavlju, mirom i čistotom. Gospod se preobrazio da bi pokazao put nama ljudima, da je put našeg tijela. Koje često ne smatramo za ništa. Blato u kom živi ljudska duša, lik Božiji, slika Božija i to je čovjek. Divno je biti danas ovdje, zajedno sa svjetlošću Božijom koja nas obasjava sve zajedno sa neba”, kazao je episkop Sergije.

Foto: Radio Trebinje

Liturgiji je prisustvovao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Gradonačelnik Trebinja je čestitajući svima slavu izrazio nadu i vjeru da će današnja zajednička molitva svima da pomogne da bude preobraženje na bolje.

“Moja poruka je da radimo i da se djelima dokazujemo, jedinstvom, slogom i tako možemo učiniti još više. Za snažnije Trebinje i snažniju Republiku Srpsku”, istakao je Ćurić.

„Odavno Nikšić nije bio na ovim prilikama i manifestacijama, ali od kada su se promjene desile, sve češće smo zajedno“, kazao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

“Najvažnije je da sarađujemo, srećemo se i pričamo o svemu i iz tih susreta može da se desi samo lijepo za oba naša grada”, priča gradonačelnik Nikšića.

Slavu Trebinju i Trebinjcima je čestitala i princeza Danica Karađorđević sa svojom porodicom.

“Mi smo treći put ovdje i osjećamo tu bliskost i ljubav prema ovom narodu. Princ Filip i ja ćemo zajedno sa sinom često dolaziti, jer nam je ovdje lijepo, uživamo i osjećamo se kao kod kuće”, zaključila je princeza Danica.

Foto: Radio Trebinje

 


Povezane vijesti

Saborna crkva ponovo zasvijetlila nad Mostarom

eTrebinje

Svetom liturgijom počela proslava Svetog Preobraženja – krsne slave Trebinja

eTrebinje

Trebinje: Đoković u petak na slavi grada

eTrebinje

Dvodnevni program povodom slave grada i Sabornog hrama

eTrebinje

Osveštana zvona Manastira Svetog velikomučenika Lazara u Pridvorici

eTrebinje

Mađarska pomogla obnovu Saborne crkve u Mostaru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više