eTrebinje
Region Vijesti

U Crnoj Gori se ponovo otvara pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


 Nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila početkom juna da je sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom upisana u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica Jedinstvene evidenije, a na osnovu izmijenjenog Zakona o slobodi ispovesti, u Crnoj Gori je sada burna reagovanja sa tvrdnom da su dijelovi uverenja o upisu falsifikovani, da je za to navodno odgovoran smijenjeni ministar Vladimir Leposavić protiv kojeg je najavljena krivična prijava a od vlade se traži da sve to poništi.

Povod za to je izjava advokata i jednog od osnivača organizacija Crnogorski zbor Nikole Belade koji osporava zakonitost samog upisa SPC u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, a naročito datum navodnog osnivanja SPC u Crnoj Gori.

A do tvrdnji o falsifikatu uvjerenja o upisu MCP i Eparhije budimljansko – nikšićke došlo je nakon objelodanjivanja koja imovina im pripada.

Riječ je o oko 530 hramova, 57 manastira, 23 crkvena hora, 25 dobrovoljačkih društava, 14 bratstava pravoslavne omladine, 49 škola za vjeronauku pri hramovima, uključujući i Bogosloviju (srednju školu) na Cetinju.

Belada ističe da je Leposavić izdao riješenje bez ijednog materijalnog dokaza, bez provjere, samo na osnovu tvrdnji podnosioca zahtjeva priznao postojanje SPC u Crnoj Gori od 1220. godine, kao i da je državni organ bez provjere materijalnih dokaza bespogovorno izdao uverenja o upisu crkava i manastira Mitropolije i eparhije budimljansko nikšićke u jedinstveni registar vjerskih zajednica i da to tako ne može opstati, makar se proces vodio pred međunarodnim sudovima.

Smijenjeni ministar Leposavić u izjavi za beogradske Novosti ističe da u dokumentima koja su, poslije njegove smene, izašli iz Ministarstva pravde i objavljeni u štampi, nema ničeg spornog.

Potpisao ih je, kako kaže, sa velikim zadovoljstvom, na osnovu urednih prijava i u skladu sa važećim zakonom.

“Iste prijave i dopise je u više navrata prethodnom režimu slao blaženopočivši mitropolit Amfilohije. One su ignorisane zbog istorijata Crkve koji je on uvek navodio detaljno i jasno. Vreme nastanka verskih objekata SPC je ne samo istorijska, već i arheološka činjenica koju je kodifikovao i Unesko. Sa tim činjenicama ja nisam, niti bih ikada polemisao. Isto važi i za pravo crkava i verskih zajednica da autonomno uređuju svoja unutrašnja pitanja”, jasan je Leposavić.

On podsjeća da je bila suština borbe protiv starog, nametnutog zakona, jer se njime željelo prekidanje kontinuiteta, a time i subjektiviteta SPC u Crnoj Gori, na čijoj današnjoj teritoriji je ona i nastajala.

“Kada sam preuzeo ministarstvo, video sam da su knjige o verskim zajednicama vođene običnom olovkom, što je omogućavalo bezgraničnu manipulaciju. To smo promenili i krenuli u dodatno podizanje pravne sigurnosti za sve verske zajednice sačinjavanjem paralelnih notarskih zapisa o svakom evidencionom listu koji se vodi u ministarstvu. Taj i drugi naši poslovi preduzeti u jednakom interesu svih građana su nažalost prekinuti”, pojašnjava Leposavić.

Na Beladine tvrdnje juče se saopstenjem prvo oglasila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića tvrdnjom da uverenja, koja je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava izdalo eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sadrže falsifikate čime je, kako kažu, otpočet proces “preuzimanja crnogorske kulturne baštine”, što, kako poručuju, ta stranka neće dozvoliti.

Iz DPS-a tvrde da je “sada i jasno ogoljena puna namera Srpske pravoslavne crkve i njenih agenata u Ministarstvu i Vladi Crne Gore”.

Tvrde da je riječ o protivpravnom i neustavnom pokušaju vlasti da se, kako kažu, Crnoj Gori oduzme imovina i njena kulturno istorijska bašna, da bi se trajno dala u vlasnišo subjektu sa sedištem u drugoj državi.

Poručili su da DPS to neće dozvoliti, ali i najavili da će insistirati na tome da bude utvrđena odgovornost svih u, kako tvrde, ovom nečasnom postupanju – od predsjednika vlade, rukovodstva Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava do smijenjenog ministra tog resora Vladimira Leposavića.

Na navodnu neutemeljenost dokumenata sa Leposavićevim potpisom u javnosti je upozorila Građanska inicijativa “21. maj”, u kojoj je Belada član Saveta.

Preko dnevne štampe kabinetu Zdravka Krivokapića upućeno je javno pitanje šta će biti sa aktima koje je potpisao razriješeni ministar.


Povezane vijesti

Prijeti blokada 19.000 nekretnina: Crna Gora zamrzava Rusima imovinu?

eTrebinje

Novak u Boki brusi formu za Madrid (VIDEO)

eTrebinje

DRITAN ABAZOVIĆ PREMIJER Nova Vlada Crne Gore izabrana u Cetinju (VIDEO)

eTrebinje

Poreska uprava RS: Ko ne dokaže porijeklo imovine, plaća 75% poreza

eTrebinje

Crna Gora na nogama zbog dojava o bombama

eTrebinje

Vaterpolisti Srbije u Trebinju savladali Crnu Goru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više