eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Besplatan prevoz vozila u kvaru: Novim zakonom proširene usluge AMS RS

Izvor: Srpska info

Fotografija: Srpska info


Svi vlasnici motornih vozila registrovanih u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno uklanjanje četvorotočkaša koji ostanu u kvaru na putevima ili javnim površinama, do najbliže bezbjedne lokacije ili auto-moto društva.

Predviđeno je to novim zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske, koji je stupio na snagu. Kako su naveli iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS), poslije besplatnog prevoza vozila u kvaru do najbliže bezbjedne lokacije za sve učesnike u saobraćaju, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila, odnosno da izabere njemu najpovoljnijeg prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi prevozom vozila.

Samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju AMS RS, Perica Pećanac kazao je za Glas Srpske da se Srpska prateći zemlje u regionu i Evropi, opredijelila da pružanje pomoći na putu uredi zakonom i da uvijek ima instituciju obaveznu da oslobodi put za nesmetano odvijanje saobraćaja.

– Cilj je povećanje bezbjednosti, ubrzanje protoka saobraćaja i pružanje pomoći svim učesnicima u saobraćaju na putevima Srpske – rekao je Pećanac i podsjetio da AMS RS ima obavezu besplatnog prevoza vozila registrovanih u RS, a oštećenih u saobraćajnoj nesreći na teritoriji Srpske i BiH, kao i putnika do željene destinacije u BiH jednom godišnje.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović kazao je za Glas da su vozači usluge besplatnog prevoza vozila do sada koristili nakon saobraćajnog udesa.

– Novim zakonom propisano je da isključivo AMS uklanja vozila s javnog puta i u slučaju saobraćajne nesreće i kvara – rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja, Milenko Jaćimović kaže da će proširivanje usluga AMS RS znatno uticati na smanjenje troškova vlasnika vozila.

– Mnogo vozača, na sreću, ne doživi saobraćajnu nesreću i dosadašnju povlasticu za besplatnu vožnju prilikom saobraćajne nesreće nisu ni koristili. Podržavam proširenje usluga AMS i benefita za vozače – kazao je Jaćimović.

Zlatko Buliga u ime Auto karting kluba iz Laktaši kaže da je prije nekoliko godina bilo pokušaja preko Auto-moto društava da se obezbijedi besplatno šlepanje ili prevoz do servisa.

– Ovo što je sada Zakonom regulisano značiće mnogo svim vozačima – rekao je Buliga.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više