eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Nakon gubitka posla Zavod za zapošljavanje isplaćuje naknadu, a ovo su uslovi

Izvor: Srpska info

Fotografija: Ilustracija


Zavod za zapošljavanje RS isplatio je u decembru prošle godine novčane naknade za 4.031 nezaposlenih, koji su ostvarili ovo zakonsko pravo.

Na ovo pravo ima svako ko ostane bez posla na kojem je proveo najmanje osam mjeseci neprekidno u posljednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, pod uslovom da je radni odnos prestao bez zahtjeva radnika, saglasnosti ili krivice.

Takođe, uslov je da je poslodavac uplaćivao doprinos od nezaposlenosti koji iznosi 0,6 odsto.

Radnik ostvaruje pravo na novčanu naknadu i u slučaju kada jednostrano otkaže ugovor poslodavcu zbog neisplaćenih plata ili doprinosa u periodu dužem od tri mjeseca.

Minimalna novčana naknada iznosi 80 odsto od najniže plate u RS. Najniža plata ove godine je 590 KM.

Oni koji su ostali bez posla nakon 15 i više godina radnog staža dobijaju 50 odsto od svoje plate, a oni koji su ostali bez posla nakon manje od 15 godina staža dobijaju 45 odsto od plate.

Novčana naknada se isplaćuje u trajanju od jednog do 24 mjeseca u zavisnosti od dužine radnog staža i to:

– do navršenih 12 mjeseci – mjesec dana;

– od godinu dana do navršene 2 godine –  2 mjeseca;

– od 2 godine do navršenih 5 godina – 3 mjeseca;

– od 5 do navršenih 10 godina – 6 mjeseci;

– od 10 godina do navršenih 20 godina – 9 mjeseci;

– od 20 godina do navršenih 30 godina – 12 mjeseci;

– od 30 godina do navršenih 35 godina – 18 mjeseci;

– preko 35 godina – 24 mjeseca.

Кod ponovnog ostvarivanja prava na novčanu naknadu u staž osiguranja se uračunava samo staž osiguranja koji je nezaposlena osoba ostvarila poslije primanja posljednje novčane naknade.

Za  vrijeme dok ostvaruje pravo na novčanu naknadu nezaposlena osoba takođe ostvaruje pravo i na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje.

Danko Ružičić, član Upravnog odbora zavoda za zapošljavanje RS ispred Saveza sindikata, kaže da je za devet mjeseci prošle godine isplaćeno oko 2,5 miliona KM više novca po osnovu novčanih naknada nego što je skupljeno od doprinosa od nezaposlenosti.

– Od 2020. godine je dodatno smanjena stopa doprinosa sa 0,8 na 0,6 odsto, a ranije je iznosila jedan odsto – kaže Ružičić za Srpskainfo.

On navodi da je razlika nadomještena novcem koji je odobrila Vlada RS.


Povezane vijesti

Epidemija kovida 19 mnoge žene ostavila bez posla

eTrebinje

Žive od pomoći rodbine? U BiH oko 1,5 milion radno sposobnih ne traži posao!?

eTrebinje

Zbog novih mjera slijedi novi talas otpuštanja

eTrebinje

RS: Jedan nađe posao, a dva se prijave na biro

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više