Otvaranjem izložbe fotografija iz života blaženopočivšeg episkopa Atanasija pod nazivom „Tvoji od Tvojih“ večeras su u Kulturnom centru Trebinje počeli trodnevni susreti poštovalaca lika i djela jednog od najvećih pravoslavnih teologa današnjice i duhovnog oca pravoslavne Hercegovine, koji se organizuju povodom godišnjice njegovog upokojenja.

Izlozba 7.jpg (123 KB)

Autor izložbe tvrdoški jeromonah Teofil kazao je da ova izložba znači mnogo narodu cijele Hercegovine, jer je vladika Atanasije ostavio veliki pečat ovom narodu.

„Zamisao je bila da crno-bijelim fotografijama prikažemo period njegovog života do vladičanstva. Posebno je to što imamo šest žitijskih fotografija, koje su kao ikone. Prikazani su razni periodi njegovog života sa mnogim ljudima i teškom mukom smo izdvojili ove fotografije, pola toga nije ni skenirano još uvijek. Vladika je bio prebogata riznica duhovnog i svakog drugo života i on je mnogo značio u životima svih nas“, rekao je jeromonah Teofil.

Episkop diseldorfski i njemački Grigorije, govoreći o vladici Atanasiju, istakao je da se 1992. godine, na Vidovdan susrela jedna nevjerovatna ljudska energija sa energijom zemlje i prostora.

„To je, što kaže Njegoš, našlo iskru u plamenu i onda se zapalila vatra, a ostalo sve znamo“, dodao je episkop Grigorije.

Izlozba 6.jpg (87 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je vladika Atanasije bio dio pravoslavne zemlje Hercegove, te da je sasvim očekivano da se i narod saživio sa vladikom na poseban i blizak način, čovjekom koji je u najtežim ratnim godinama došao u Hercegovinu da propovijeda vjeru.

„Narod Trebinja i Hercegovine zahvalan mu je na svakoj molitvi, miloj i blagoj riječi, ali i na svakom prekoru, znajući da je vladika za života sve činio u najboljoj namjeri za dobrobit i duhovno blagostanje našeg naroda i zajednice, a posebno djece, njegove ‘mutave vojske'“, kazao je Ćurić.

Izlozba 4.jpg (105 KB)

Vladika zapadno-američki Maksim rekao je da je vladika Atanasije cijenio svaki otisak i zapis ljepote Tvorca, pa samim tim i fotografiju.

„Fotografiju je smatrao za pomoćno sredstvo da se uhvati svjetlost i otkrije Božije udvaranje čovjeku: Bog se udvara čovjeku kroz prirodu, znao je da kaže“, rekao je između ostalog vladika Maksim.

Izlozba 2.jpg (128 KB)

Đakon Branislav Rajković kazao je da večerašnja izložba predstavlja fotografsko prisjećanje na vladiku Atanasija.

„Tvrdoški jeromonah Teofil, koji je autor ove izložbe, proveo je posljednje dane sa vladikom Atanasijem. Kroz iduće dane prisjetićemo se života vladike i u Hercegovini i kroz druge prostore koji su obilježili njegov život“, rekao je đakon Rajković.

Izlozba 1.jpg (128 KB)

Izlozba.jpg (134 KB)

Izlozba 5.jpg (118 KB)