eTrebinje
Magazin

NASA pronašla “olupinu sa drugog svijeta” na Marsu

Izvor: Telegraf

Fotografija: NASA


Objekat podseća na leteći tanjir koji se srušio na Mars. I zaista jeste, ali ne pripada vanzemaljcima.

Umjesto toga, olupina je dio NASA, tačnije komponente nazvane pozadinska školjka (backshell) koja se odvojila tokom slijetanja Perseverance rovera na površinu Crvene planete u februaru 2021. godine.

“Definitivno kao da je naučna fantastika. Odiše nečim vanzemaljskim, zar ne”, rekao je Ijan Klark, inženjer koji je radio na padobranskom sistemu Perseverance rovera.

Nakon što je godinu dana proveo istražujući stijene kratera u koji je sletio, rover Perseverance prošao je blizu mjesta slijetanja na putu ka delti rijeke koja je nekada tekla duž zapadnog oboda kratera. Roverov mali robotski pratilac, helikopter Ingenuity, prati rover sve vrijeme.

Tokom svog 26. leta, Ingenuity je snimio 10 slika tokom svojih 159 sekundi u vazduhu.

One pokazuju ovu zadnju školjku, ili gornju polovinu kapsule za slijetanje koja je štitila Perseverance i Ingenuity dok su “ronili” kroz atmosferu Marsa. Još uvijek je pričvršćen padobran od 21 metra koji je usporio spuštanje vozila.

Padobran i stražnja školjka su se odvojili od rovera na visini od skoro četiri kilometara. Sistem na raketni pogon nazvan Skycrane vozio je Perseverance ostatak puta do površine, dok su stražnja školjka i padobran sletjeli više od kilometar i po na sjeverozapadu.

Zadnja školjka, prečnika skoro pet metara, udarila je u tlo brzinom od oko 125 kilometara na sat i djelimično se razbila. Inače, sve izgleda u dobrom stanju – nema očiglednih znakova ugljenisanja. Izgleda da je padobran netaknut kao i stvari koje povezuju padobran sa zadnjom školjkom. Ali inženjeri su tek počeli detaljno da ispituju nove slike.

Proučavanje ostataka zadnje školjke moglo bi se pokazati korisnim za sljedeću veliku avanturu NASA na Marsu – povratak kamenja i tla sa Marsa na Zemlju radi detaljnijeg proučavanja.

Misija, nazvana Mars Sample Return, moraće da postavi dva lendera na površinu – rover za prikupljanje uzoraka stijena koje je izbušio Perseverance, i malu raketu za lansiranje uzoraka u orbitu da bi ih pokupila i vratila na Zemlju druga svemirska letjelica.


Povezane vijesti

NASA krenula na Mjesec pa doživjela fijasko

eTrebinje

Životni put našeg naučnika kojeg je NASA uvrstila među 15 najvećih umova svih vremena

eTrebinje

Stigao prvi snimak sa Marsa iz kratera nazvanog po mjestu u BiH (Video)

eTrebinje

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA NAUKU: Na Mars se spušta Nasin Rover sa ciljem utvrđivanja tragova života

eTrebinje

Pronađena olupina nestalog aviona

eTrebinje

Rover NASA slijeće na krater Jezero na Marsu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više