eTrebinje
Magazin

“Postoji veća prijetnja našem postojanju od rata…”

Izvor: b92

Fotografija:


Klimatske promene “ugrožavaju naše nade i snove o prosperitetu”, rekao je ministar odbrane Fidžija.

Visoki zvaničnik Fidžija, na samitu odbrane rekao je da klimatske promene predstavljaju veću pretnju bezbednosti azijsko-pacifičkog regiona od ratnih i drugih vrsta sukoba.

Obraćajući se na Šangri-La dijalogu, ključnom bezbednosnom sastanku Azije, Inija Seruiratu, ministar odbrane Fidžija, rekao je: “Na našem plavom pacifičkom kontinentu – mitraljezi, borbeni avioni, sivi brodovi i zeleni bataljoni nisu naša primarna bezbednosna briga. Najveća pretnja našem postojanju su klimatske promene. To ugrožava same naše nade i snove o prosperitetu”.

Ovi komentari označili su promenu tona samog samita odbrane, kojim su do sada dominirali rat u Ukrajini i sporovi između Kine i Sjedinjenih Država.

Pacifičko ostrvo Fidži koje takođe uključuje Tongu i Samou, neke su od najranjivijih zemalja na svetu kada je reč o ekstremnim vremenskim prilikama izazvanim klimatskim promenama.

Ostrvo je poslednjih godina više puta “pregaženo” tropskim ciklonima, uzrokujući razorne poplave koje su proterale hiljade ljudi iz njihovih domova.

“Talasi se razbijaju na našim pragovima, vetrovi udaraju u naše domove, napadnuti smo od strane ovog neprijatelja iz mnogih uglova”, rekao je Seruiratu delegatima.

U razgovorima su najpre dominirale debate o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, o suverenitetu Tajvana i o pomorskim bazama u Pacifiku. Događaj je zahvaljujući ministru Fidžija, poprimio malo drugačiji ton.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više