eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Još jedan apsurd sa rastom minimalca u RS: Duplo brže raste od prosječne plate

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


Koliko je eventualno novo povećanje najniže plate neopravdano i besmisleno možda najbolje govori podatak da je minimalna plata u periodu od 2016. do 2022. godine rasla 75,7 posto dok je istovremeno prosječna plata u istom periodu rasla svega 31,2 posto.

Naime, 2016. godine minimalna plata iznosila je 370 KM dok je danas 75,7 posto više i iznosi 650 KM, dok je prosječna plata 2016. godine bila 836 KM, a danas je 1.097 KM ili 31,2 posto više što jasno pokazuje da se i u prethodnom periodu radilo o vještačkom povećanju minimalca bez ikakve osnove.

Inače, kada se uzmu i ostali ekonomski parametri poput BDP-a, BDP-a per kapita, učešća minimalne plate u prosječnoj plati itd.., evidentno je da Republika Srpska u ovom trenutku ima najložije ekonomske parametre, a najveću minimalnu platu u regionu.

“Neprihvatljivo je novo povećanje plata. Ako postoji želja da se podižu plate jedini način je smanjenje nameta na platu i privrednici će za taj iznos smanjenja povećati plate svojim radnicima. Ni u jednom drugom slučaju neprihvatljivo je povećavati jer bi to onda bilo treće povećanje plate ove godine”, rekao je Vladimir Blagojević, potparol Privredne komore Republike Srpske.

On kaže da mnogi privrednici imaju poslove koji su vezani ugovorima sa stranim kompanijama te da bi povećanje minimalca značilo izmjene tih ugovora, a pitanje je koliko ino partnera to želi da mjenja u ovom trenutku.

Prosječna plata 2016 –  836 KM

Prosječna plata  2022 – 1.097 KM

Rast- 31,2%

Minimalna plata 2016 – 370 KM

Minimalna plata 2022 – 650 KM

Rast- 75,7 %


Povezane vijesti

Pogledajte kolike su plate u Njemačkoj po zanimanjima

eTrebinje

KASNE PLATE MEDICINARIMA Sindikat upoznao javnost o situaciji u bolnicama u Srpskoj

eTrebinje

Teško stanje u opštini Bileća: Posljednju platu primili za jul, moraju da otpuste trećinu radnika

eTrebinje

Porodilje ostale kratkih rukava, plate im ne rastu kao njihovim kolegama

eTrebinje

Radnici ERS-a traže novo povećanje plata

eTrebinje

Zadužuju se i da bi platili račune: Svaki stanovnik Srpske dužan 3.292 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više