eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Vidovićeva: Plate rastu za pet odsto, penzije za 13,5 odsto

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Nezavisne


BANJALUKA – Budžetom RS za 2023. godinu predviđen je rast plata od pet odsto i penzija od 13,5 odsto, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS na pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

Ona je rekla da će sva primanja rasti za 13,5 odsto, kao i da će od januara naredne godine pomoć nezaposlenom roditelju u porodici s četvoro i više djece pomoć od 750 maraka biti pretvoren u primanje.

Ukupan Budžet će, kako je istakla iznositi 5,383 milijardi i od drugog rebalansa za ovu godinu će biti veći za 870 miliona maraka.

Ona je istakla da je pretpostavka da će inflacija nastaviti rasti, pa je odlučeno da se za ovaj iznos poveća budžet kako se to ne bi kasnije moralo mijenjati kroz rebalanse.

Rekla je da je budžet uravnotežen i na prihodovnoj i rashodovnoj strani i dodala da je moguće da se sredinom iduće godine uradi još jedan rebalans.

Rast poreskih prihoda je, kako je naglasila, zasnovan na inflaciji i rastu proizvodnje u RS.

Dodala je da je otplata duga u idućoj godini dosta visoka i da je na nivou od 1,150 milijardi maraka, s obzirom da dospjevaju obveznice iz 2018. godine na Bečkoj berzi, ali je istakla da to neće uticati na kondiciju Budžeta jer su tekući prihodi veći od tekućih rashoda.

“Na kraju iduće godine se neće povećati dug jer ćemo se zadužiti nešto manje od onog što otplaćujemo, a domaći bruto proizvod će rasti”, rekla je ona.

Dodala je da je javni dug 5,1 milijardu, odnosno 36,5 odsto BDP-a, te je ustvrdila da u Evropi jedino Rumunija ima manji od RS. Što se tiče ukupnog duga, rekla je da on iznosi 6,1 milijardu, odnosno 46,2 odsto.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više