eTrebinje
Najnovije Trebinje Hercegovina

Postignut dogovor između ERS i sindikata RiTE „Gacko“: Slijedi povećanje plata, štrajka neće biti

Izvor: Jadran Trebinje

Fotografija: Jadran Trebinje


Radnici RiTE „Gacko“ od prvog januara naredne godine imaće veće plate. Povećanje će biti ostvareno kroz podizanje cijene rada za pet maraka, a na radnim mjestima na kojima su radnici imali najniže plate, kroz izmjenu koeficijenata one će biti podignute na minmalno 1.000 KM. Ovaj dogovor postignut je danas na sastanku sindikalaca RiTE „Gacko“ i radne grupe ERS.

Tako će cijena rada sa dosadašnjih 150 KM biti povećana na 155 KM, iako su prvobitno sindikalci tražili povećanje cijene rada na 170 KM.

-Ovo je dogovor koji važi prevashodno za Gacko, a naravno da cijena rada važi za sva preduzeća. Izmjenama člana 67. kolektivnog ugovora stvaraju se preduslovi da i ostali mogu povećavati plate na onim radnim mjestima koja su sa otežanim uslovima rada. Mi smo imali i niske plate ispod 700 KM. Na ovaj način će se Gacko sa koeficijentima u proizvodnji izjednačiti sa Ugljevikom i ta povećanja se odnose na naše radnike na proizvodnji, i u rudniku i u termoelktrani, kao i na sve one radnike koji rade na održavanju, nebitno u kojoj organizacionoj cjelini – rekao je novinarima Željko Tepavćević, predsjednik Sindikata RiTE „Gacko“.

On je potvrdio da štrajka neće biti, te da se već od ponedjeljka kreće na realizaciju ovog dogovora, kako i na izmjene ugovora o radu sa radnicima kako bi ova povećanja bila primjenjiva od 1. januara naredne godine.

– Očekujemo da ćemo kroz ovo povećanje plata imati bolje rezultate i veću produktivnost. Mi smo danas uspjeli da kroz sve modele povećanja plata obezbijedimo povećanje mase novca za 15 procenata – poručio je Tepavčević.

Ljubimir Supić,  predsjednik Skupštine sindikata RiTE „Gacko“ kaže da su zadovoljni postignutim dogovorom.

-Priveli smo dogovore kraju na obostrano zadovoljstvo. Ono što smo tražili oni su izašli u susret u granicama njihovih mogućnosti. Zahtjevi su bili realni, tako da smo otprilike i dobili što smo tražili – poručio je Supić.

Iz ERS poručuju da je sastanak prošao u korektnom odnosu, da su stavovi uspješno usaglašeni, te da su nakon detaljnih analiza našli mogućnost da izađu u susret radnicima RiTE „Gacko“.

-Kada je riječ o Ugljeviku nadamo se da ćemo postići dogovor i sa njima, jer to je jedan paket koji će obuhvatiti, ne samo RiTE „Gacko“ i RiTE „Ugljevik“ nego i sva zavisna preduzeća – rekao je Jovica Vlatković direktor za investicije i razvoj MH „ERS“.

N. Petković

Izvor: Jadran Trebinje


Povezane vijesti

Uskoro početak glavnih radova na HE “Dabar”

eTrebinje

Povećane plate zaposlenima u Elektroprivredi Republike Srpske

eTrebinje

Lažna bolovanja pod lupom: Samo u dvije termoelektrane više od 500 „sumnjivih“ radnika

eTrebinje

Elektroprivreda opomenu pred isključenje NAPLAĆUJU 6 KM

eTrebinje

Finansijski direktor Elektroprivrede podnijela ostavku

eTrebinje

Sindikat RiTE Ugljevik bjesni zbog Tepavčevićevog dogovora sa ERS-om

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više