eTrebinje
Hercegovina

Bileća: Komunalci počeli čistiti grad, ali ne odustaju od zahtjeva

Izvor: Radio Bileća

Fotografija:


Nakon što su prije desetak dana obustavili čišćenje gradskih ulica i odvoz smeća, radnici Komunalnog preduzeća “Komus” iz Bileće počeli su u jutros sa čišćenjem ulica, iako, kako kažu, štrajk nisu prekinuli.

Kažu da žele ispoštovati zakonski minimum, ali, s obzirom da ide vikend i da u ponedeljak slijedi novi sastanak sa načelnikom, ali i predsjednikom Sindikata radnika građevinarstva i stambeno – komunalnih djelatnosti RS Draganom Vrabičić koja dolazi u Bileću, mnoge stvari će, očekuju komunalci, biti jasnije.

“Mi smo još u četvrtak popodne, nakon sastanka sa načelnikom, počeli da čistimo prioritetna mjesta, jer nam je obećano da ćemo i mi ubuduće biti prioritetno tretirani, s obzirom na prirodu našeg posla”, kaže Vladimir Delić, predsjednik sindikata “Komusa”.

Kaže da su komunalci svjesni da im načelnik ne može odjednom riješiti problem, jer je i sam naslijedio dugove od ranije, a u pitanju je i niz drugih problema koji su se gomilali godinama i sada došli na naplatu, pa će komunalci, kojim je isplaćena jedna plata, ali očekuju isplatu druge, za sada ipak očistiti grad.

“Na sastanku smo poprilično približili stavove, ali i mi imamo bezbroj problema koje moramo rješavati, a u šta je potrebno da se uključi i i lokalna, ali i šira zajednica, različiti faktori koji god mogu da pomognu, jer znamo da ni opština sama ovo ne može riješiti, niti je to moguće uraditi preko noći”, objašnjava Delić.

Težine posla komunalnih radnika svjestan je i načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, ali dodaje da finansiranje njihovih plata ne zavisi samo od Opštine, nego i od naplate i nekih drugih projekata, poput čišćenja Gradskog groblja koje se ne radi redovno i uredno.

“Od duga koji je nam je za prošlu godinu fakturisan na oko 340.000 maraka, mi smo im ostali dužni nešto oko 7.000 KM, isplaćujući koliko smo mogli, a rekao sam im to i na sastanku, čim bude raspoloživih sredstava na računu isplatićemo i drugu platu koju traže”, kaže Vujović.

Napominjući da je morao u prethodnim danima zbog štrajka angažovati ljubinjske i berkovićke komunalce, on dodaje da drugog rješenja nije bilo, jer nije mogao rizikovati neku opštu zarazu.

“Bili su angažovani uz minimalne naknade, jer je tako bilo dogovoreno i, na kraju krajeva, to je bila najjeftinija varijanta”, dodaje Vujović.

Prosječno domaćinstvo u Bileći bi trebalo za komunalne naknade izdvajati nepunih osam maraka, ali dobar dio ne plaća ništa, u čemu, smatraju u ovoj lokalnoj zajednici, u “Komusu” moraju iznaći adekvatne mehanizme naplate.


Povezane vijesti

Trebinju i Herceg Novom prijeti EKOLOŠKA BOMBA iz Bileće: Evo zašto je “Prečistač otpadnih voda” pred zatvaranjem

eTrebinje

U Bileći uskoro radovi na tri projekta iz pomoći Srbije

eTrebinje

Bileći 1.800.000 KM od Vlade Srbije za tri projekta

eTrebinje

Počela rekonstrukcija ulica u Bileći

eTrebinje

Bileća: Opština će imati najviše solarnih elektrana u Srpskoj

eTrebinje

„Srbi za Srbe“: Porodica Bratić iz Bileće uselila u novu kuću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više