eTrebinje
Svijet Vijesti

Putin upozorava: Svjetski rat će dovesti čitavo čovječanstvo na ivicu uništenja

Izvor:

Fotografija:


Intervju američkog voditelja Takera Karlsona sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom pogledalo je do sada više od 60 miliona ljudi.

Ruski predsjednik u razgovoru je govorio o svim važnim temama u svijetu, ali i u našem regionu.

Uvlačenje Ruske Federacije u globalni rat protivno je zdravom razumu, to će čitavo čovječanstvo dovesti na ivicu uništenja, rekao je Putin.

Tokom intervjua, Karlson je pitao Putina da li Rusija ima teritorijalne pretenzije prema nekim državama na kontinentu.

– To je apsolutno nemoguće. Ne morate biti neki analitičar: protivno je zdravom razumu da budete uvučeni u neku vrstu globalnog rata. Globalni rat će dovesti čitavo čovječanstvo na ivicu uništenja. To je očigledno – rekao je Putin.

Tokom intervjua, američki novinar je pitao Putina da li može da zamisli scenario gdje bi Moskva poslala ruske trupe u Poljsku.

– Samo u jednom slučaju: ako dođe do napada na Rusiju iz Poljske. Zašto? Zato što nemamo interesa ni u Poljskoj ni u Letoniji – nigde. Šta će nam to? Mi jednostavno nemamo interesa. Samo prijetnje – istakao je Putin.

-Rusija i Ukrajina će se prije ili kasnije dogovoriti, rekao je takođe Putin.

Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini riješi putem pregovora.

– Ukrajinci se i dalje osjećaju kao Rusi, a to što se dešava je element građanskog rata. Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvijek odvojila jedan dio ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći – rekao je ruski lider.

Putin je rekao da je državni udar u Ukrajini 2014. godine izvela oružana opozicija uz podršku CIA.

– Ukrajina je donijela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku – rekao je predsjednik Rusije.

Kako je istakao, Ukrajina je počela rat, a cilj Rusije je da ga završi. Dodaje da NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, postoje opcije, ako postoji želja.

– Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog – poručio je Putin.

On je naveo da je Rusija 2014. godine bila primorana da uzme Krim pod svoju zaštitu, jer je poluostrvo bilo u opasnosti.

– Izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu jeftina su provokacija – rekao je ruski lider.

On je podsetio da je Rusija prošle godine postala postala prva ekonomija u Evropi, bez obzira na sve sankcije i ograničenja.

-Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije devedesetih godina, vrijeme je da se međunarodno pravo mijenja jer se odnos snaga u svijetu promijenio, izjavio je ruski predsjednik.

– Šta su Sjedinjene Države uradile (1999. godine u Јugoslaviji)? Kršeći međunarodno pravo i Povelju UN, počelo je bombardovanje Beograda. Sjedinjene Države su pustile ovog duha iz boce – podsjetio je Putin.

Putin pita šta je rečeno, kada se Rusija usprotivila i izrazila ogorčenje?

– Povelja UN, međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, a tada su govorili da je sve to zastarjelo, sve treba mijenjati. Zaista, nešto treba promijeniti, jer se odnos snaga promijenio, istina, ali ne na taj način – rekao je ruski lider.

On je istakao da Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Јugoslaviji.

– Čim su počela dešavanja u Јugoslaviji, Boris Јeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama – rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom.

Ruski predsjednik ističe da je njegova zemlja dobrovoljno pristala na raspad Sovjetskog saveza, u nadi da će poslije 1991. biti dobrodošla u “bratsku porodicu civilizovanih naroda”, ali napominje da se “ništa slično nije desilo.

– Prevarili ste nas. Obećanje je bilo da se NATO neće širiti na istok, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet talasa ekspanzije. Sve smo to tolerisali. Pokušavali smo da ih ubijedimo – navodi ruski predsjednik, uz podsjećanje da je i lično, kao i Јeljcin, u više navrata pružao ruku prijateljstva SAD.

Čitav intervju možete pogledati i ovdje.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više