eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

BiH kupuje remdesivir za liječenje koronavirusa, doza košta 354 evra

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Ilustracija


Pomoćnik Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez potvrdio je za Klix.ba da je BiH iskazala potrebu za lijekom remdesivir koji se koristi kao terapija za liječenje oboljelih koronavirusom.

Federacija BiH je putem evropskih zajedničkih nabavki tražila 1.100 doza, što bi prema projekcijama trebalo predstavljati mjesečnu potrošnju. Jedna doza košta 354 eura.

“Očekujemo tu količinu za oktobar. Toliko je tražila i Republika Srpska. Koliko ćemo dobiti na kraju zavisi od dobavljača. Na dan dolaska gledaćemo stopu hospitalizacije u posljednjih sedam dana u oba entiteta i na osnovu toga dogovoriti podjelu”, kazao je Čerkez.

Iako i dalje nijedan lijek nije proglašen kao zvaničan za liječenje koronavirusa, prema mišljenjima zdravstvenih radnika Remdesivir je pomogao u terapijama za brži oporavak.


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

NAPRAVLJEN ISTORIJSKI KORAK Sad je definitivno, BiH dobija status kandidata za ulazak u EU

eTrebinje

SNSD, HDZ BiH i „osmorka“ će formirati vlast na nivou BiH

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Lijek za oboljele od cistične fibroze dostupan u UKC Republike Srpske

eTrebinje

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više