eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Lijek za oboljele od cistične fibroze dostupan u UKC Republike Srpske

Izvor:

Fotografija:


Veliki dan za sve oboljele od cistične fibroze. Kaftrio, lijek za ovu rijetku bolest, od koje u Republici Srpskoj boluju 24 lica, od danas je dostupan u Univerzitetskom kliničkom centru.

Inicijativu za besplatno liječenje sve djece oboljele od rijetkih bolesti pokrenuo je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Više od dvadeset godina, Sanela Čavka sanjala je ovaj dan. Lijek za cističnu fibrozu, bolest od koje boluje njena kćerka Šejla, stigao je na UKC.

Godine hospitalizacija, inhalacija, umora, iscrpljenosti, sada su Šejlina ružna prošlost. Emocije danas nije mogla prikriti.

– Pomiješana su mi osjećanja malo. Ima i straha, nervoze i treme, ali najviše sreće – kaže Sanela.

Dvadeset četvoro ih je u Republici Srpskoj koji žive sa ovom rijetkom, neizlječivom bolesti.

Prvoj grupi oboljelih, na UKC- u, podijeljen je lijek Kaftrio, inovativna terapija koja se koristi u liječenju cistične fibroze.

– Ovo mi daje nadu za novi život, da manje iskašljavam, manje hospitalizacija, da me manje bodu i da što manje budem u bolnici – ističe Dajana Kaurin.

Sreću danas nisu krili ni zaposleni na UKC-u jer će primjenom ovog lijeka znatno biti poboljšan život oboljelih.

– Cilj lijeka jeste da popravi funkciju CFTR kanala. Popravljanjem CFTR kanala dolazi do smanjivanja komplikacija, promjena koje se dešavaju, u prvom redu na plućima. Samim tim počinju da se vraćaju u normalan život – pojašnjagva pedijatar pulmolog Olivera Ljuboja.

Republika Srpska jedna je od rijetkih zemalja koja je pacijentima omogućila ovaj inovativni lijek. Inicijativu za besplatno liječenje sve djece oboljele od rijetkih bolesti pokrenuo je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Posebnu zahvalnost uputila mu je i Sanela Čavka.

Borba za nabavku lijekova za rijetke bolesti, odnosno, za liječenje naše djece u Republici Srpskoj, traje već godinama. Ovo što se danas desilo na UKC-u je kruna svega  – jer je ovo najveći broj djece koja boluju od rijetkih bolesti koji su dobili šansu za liječenje ovim lijekom.

Јasminka Vučković, direktorica Fonda solidarnosti, sretna je što  je Kaftrio stigao i što počinje primjena lijeka.

Fond zdravstevnog osiguranja u avgustu je potpisao ugovore za nabavku lijekova za rijetka oboljenja. Nabavljeno je sedam lijekova za rijetka bolesti, a svi lijekovi već su isporučeni UKC-u Republike Srpske.


Povezane vijesti

Mali Vukan primio najskuplji lijek na svijetu

eTrebinje

Naučnici našli lijek protiv starenja? Ženi izbrisali 30 godina sa lica

eTrebinje

Kad život djeteta košta pola miliona maraka godišnje: Institucije nemoćno šire ruke dok se roditelji grčevito bore za lijek (FOTO, VIDEO)

eTrebinje

Intenzivna ispitivanja leka za dijabetes – velika očekivanja, i za istraživače i za pacijente

eTrebinje

Lijek od pola miliona KM spas za oboljele od cistične fibroze

eTrebinje

Liječe čak 60 vrsta bolesti – sprječavaju oboljenja srca, karcinome, smanjuju upale i bolove…

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više