eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Srbija i Srpska će formirati zajedničko preduzeće za gradnju HE Foča i Paunci

Izvor:

Fotografija:

bukbijela-paunci-foca

Elektroprivrede RS-a i Srbije formirat će zajedničko preduzeće za izgradnju dvije hidroelektrane (HE) na Drini – Foča i Paunci, za čiju izgradnju je potrebno oko 245 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

O tome su danas razgovarali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS-a, i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, koji su predsjedavali četvrtom sjednicom mješovitog Energetskog komiteta Srbije i RS-a. Đokić je objasnio da je prema trenutnim planovima predviđeno učešće Srbije u projektu od 51 posto, a RS od 49 posto, za šta će biti korištena kreditna sredstva, ali da će odnosi biti naknadno uređeni.

Vlada RS-a juče je dodijelila koncesije za HE Foča i Paunci Elektroprivredi RS-a koja će sa Elektroprivredom Srbije formirati zajedničko preduzeće. Predviđena snaga HE Foča je 44,15 MW, a Paunci 43,25 MW.

-Čvrstog smo uvjerenja da je ovo ostvariv projekat i koji ćemo moći da završimo u narednih nekoliko godina – rekao je Đokić i najavio skoro raspisivanje tendera za izbor partnera za izgradnju HE Buk Bijela koja će se nalaziti uzvodno na Drini u odnosu na HE Foča i Paunci.

Prema njegovim riječima, planirano je da 11. februara ako tada bude zajednička sjednica Vlade RS-a i Srbije bude verifikovano sve što bude završeno po pitanji zajedničke izgradnje HE. Aleksandar Antić rekao je da je energetika jedna od najvažnijih komponenti u odnosima RS-a i Srbije.

-Republika Srbija, najviše državno rukovodstvo daje snažnu podršku realizaciji ovog projekta i mi smo spremni da naše dvije kompanije razviju ove hidroelektrane. Pred nama je nekoliko konkretnih koraka koje ćemo brzo i efikasno realizovati, prvo je da EP RS-a potpiše ugovor o koncesiji i počinju teći rokovi za formiranje koncesionog preduzeća, a EP Srbije je spremna da sa EP RS-a formira zajedničko preduzeće i krene u razvoj i realizaciju projekta – rekao je.

Na današnjem sastanku potvrđeno je i da će biti potpisan ugovor između preduzeća “Srbija gas” i “Gasprometa” Pale, da će novi sastanak o ovom pitanju biti organizovan 30. januara.

Govoreći o gasifikaciji RS-a, takozvanom “Turskom toku”, od Bijeljine ka zapadu do Bosanskog Novog, a gasna mreža u RS-u bi trebalo da ima 325 kilometara. Đokić je istakao da je gasifikacija Bijeljine već završena i da se privodi kraju izgradnja priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine, a slijedi izgradnja od Bijeljine ka Brčkom i dalje do Bosanskog Novog što je dugoročni projekat.

Agencije


Povezane vijesti

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

Petrović: Urušavajući moje ime, Vukanović pokušava da zavlada Hercegovinom

eTrebinje

Petrović: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

eTrebinje

Loše poslovanje ERS – Đokić: „Ovu godinu završavamo sa gubitkom“

eTrebinje

Đokić hoće mjesto potpredsjednika Vlade: Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na sastanku vladajuće koalicije?

eTrebinje

Petrović: Nema poskupljenja struje do Nove godine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više