eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Petrović: Nema poskupljenja struje do Nove godine

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA


Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je večeras da se cijena električne enegrije sigurno neće povećati do početka naredne godine.

– Željeli smo da period oktobar-mart bude period energetske stabilnosti gdje svaki građanin ima određenu količinu energije po najpovoljnijim uslovima na Balkanu, možda i u Evropi – rekao je Petrović.

On je pojasnio da je namjera da bude uveden program kojim će biti nagrađeni potrošači koji troše manje struje uštedama ne više od 10 ili 20 odsto i da bude snižen račun za skoro 50 procenata.

Petrović je naveo mogućnost da se uvedu razredi, nešto kao u Srbiji, da se uštede stimulišu popustom na računu ili da se ide na povećanje tarifnog sistema.

On je istakao da je cijena električne energije socijalna kategorija, i da je ona ispod cijene koja košta Elektroprivredu Srpske.

– Zato je naša intencija i naš plan da vidimo da li možemo uvesti to da nagrađujemo nekog ko štedi na način da mu se smanji račun – rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da je ova godina za Elektroprivredu Srpske bila godina velikih turbulencija koja se ogledala u lošoj hidrološkoj situaciji, poremećenim remontima u termoelektranama, poremećajima na tržištu električne energije.

Petrović je dodao da Srpska sada mora da kupuje električnu energiju, kao i da je Elektroprivreda Srpske na nekoj “pozitivnoj nuli”.

– To znači da sistem kupuje energiju po mnogo većim cijenama nego što je fakturiše privredi i domaćinstvima i elektroditribuciji za distributivne gubitke, kao i Elektroprenosu za distributivne gubitke i Brčko distrktu. Moramo crpiti potencijal iz izvoza koji je ove godine bio daleko manji zbog loše hidrologije – rekao je Petrović.

On je iznio podatak po kojem je Elektroprivreda Republike Srpske do sada kupila više od 160 miliona KM energije iz izvoza da bi održala strukturu u Srpskoj jeftinom.

Prema njegovim riječima, na nivou sistema već su napravljene određene uštede, te da će se i dalje raditi na tome kako bi troškovi bili manji, jer ako su manji troškovi u sistemu, nema potrebe za povećanjem cijene.

Petrović je podsjetio da je Elektroprivreda Srpske već uradila reorganizaciju distributivnih preduzeća, te da još nije reorganizovan dio sistema vezan za proizvodnju.

– Potrebno je konsolidovati i proizvodnju rudnika i termoelektrana i hidroelektrana i to postupak koji je u toku – rekao je Petrović dodajući da to ne dovodi do privatizacije kao što se priča, nego do stabilizacije sistema.

On je naglasio da će jedino novi objekti omogućiti da ovaj sistem bude jedan od najboljih elektrosistema u Evropi, kao i višak električne enegrije.


Povezane vijesti

Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine

eTrebinje

“Elektroprivreda” osnovala preduzeće u Sloveniji

eTrebinje

„Elektroprivreda Srpske“ želi da prva kupi automobil na električnu energiju

eTrebinje

Dobit ERS pala za 31 milion KM i pored rekordnih cijena struje

eTrebinje

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

Uskoro početak glavnih radova na HE “Dabar”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više