eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Dodik: Ovo će biti vijek ujedinjenja Srba

Izvor:

Fotografija:

dodik-milorad
Milorad Dodik

Moramo da motrimo i čekamo situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo bez ikakvih stradanja i nasilja.

Vrijeme stradanja je iza nas, dolazi vrijeme za ujedinjenje Srba, uvjeren je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bivši predsjednik Republike Srpske u intervjuu za Srpski Telegraf, otkriva zašto računa na pomoć Vladimira Putina oko pitanja spajanja Srbije i Srpske, ko je prepreka na tom putu?

Kada će se ujediniti Srbija i Srpska?

– Već smo ujedinjeni, mi smo jedan narod. Kroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namjerom da nas odvoje od matice, što nije tačno.

Narodi poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtjev.

Kada će to ujedinjenje biti realizovano?

– Koliko god je prošli vijek bio vijek stradanja, ovaj vijek može biti vijek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovdje iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je vještački podijeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života.

Ima li pomaka na tom putu?

– Ima. Prije desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz Republike Srpske dolazili kod ljekara, tretirani smo kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. To sada više nije slučaj. Studenti iz Republike Srpske su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. Ljudi iz Republike Srpske su danima ispred konzulata i drugim institucijama kako bi dobili dokumenta koja ih indetifikuju sa Srbijom, da dobiju pasoš Srbije.

Srpski Telegraf


Povezane vijesti

Dodik: “Putujem u Rusiju 23. maja”

eTrebinje

Dodik: Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom

eTrebinje

Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, donijećemo odluku o samostalnosti Srpske

eTrebinje

Dodik: Izgradnja aerodroma i brze ceste – budućnost Trebinja i regije

eTrebinje

Dodik sutra u Gacku i Bileći

eTrebinje

Dodik razgovarao sa Šapurićem o nastavku saradnje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više