eTrebinje
Najnovije Trebinje

Sutra sjednica Skupštine grada: Rade Runjevac predložen za Povelju Grada Trebinja

Izvor:

Fotografija:


Odbornici Skupštine Grada Trebinja na sutrašnjoj sjednici će raspravljati o prijedlogu gradonačelnika Mirka Ćurića, da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu.

Kako je pojasnio Dragoslav Banjak,  predsjednik Skuštine grada Trebinja  i član komisije za nagrade i priznanja, za povelju grada Trebinja predložen je Radoslav Runjevac, nekadašnji predsjednik SO Trebinje, direktor HET-a i predsjdnik FK Leotar, za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana.

„Podsjećam, za vrijeme dok je gospodin Runjevac obavljao dužnost predsjednika SO Trebinje (1974-1978.) realizovano je više privrednih  i infrastrukturnih projekata presudnih za konačno oblikovanje Trebinja, kao urbane i razvijene sredine.

Tada su osnovane nove privredne organizacije: RO „Popovo polje“, „Asfalter“, „Luč“ je prerastao iz veće stolarske radionice u savremenu fabrika namještaja i građevinske stolarije, izgrađen je rezervoar  za snabdijevanje Trebinja vodom u visokim zonama, osnovano je Radio Trebinje, otvorena prva velika robna kuća „Borac“, izgrađena nova zgrada PTT-a  u Policama, započeta  urbanizacija  i izgradnja Ivanice, a realizovani su i brojni drugi, manji projekti. Za vrijeme dok je gospodin Runjevac rukovodio HET-om, ovo preduzeće je bezrezervno podržalo sve privredne i infrastrukturne projekte i postavilo standard društveno odgovornog poslovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Realizovan je i „generacijski poduhvat“, izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije. Tada su uređene i rekonstruisane sve trebinjske ulice, a zasađeno je i novo zelenilo. Radoslav Runjevac imao je važnu ulogu u stvaranju preduslova da FK „LEOTAR“ konačno postane jugoslovenski drugoligaš. Više godina bio je ili na čelu ili član  organa ovog kluba, ali istovremeno i član brojnih sportskih foruma na nivou tadašnjih BiH i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske.

Posebno je važno da se istakne, da je gospodin Runjevac, u percepciji građana Trebinja, bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada. On i danas predstavlja primjer kako se treba ophoditi prema javnom dobru i kako na najbolji način koristiti resurse koje imamo, kako materijalne tako i ljudske. Prijedlog za povelju gospodinu Radoslavu Runjevcu ja doživljavam i kao poruku, kako sadašnjoj tako i budućim generacijama političara, kako na odgovoran način obavljati svoje dužnosti i na kakvim principima treba graditi karijeru“, naveo je Banjak.

Kako je istakao Dragoslav Banjak,  predsjednik Skuštine Grada Trebinja  i član komisije za nagrade i priznanja, osim za povelju Grada Trebinja, komisiji je dostavljeno i pet prijedloga za zahvalnice, kao posebnu vrstu javnih priznanja.

„Gradska Boračka organizacija predložila je da se zahvalnica posthumno dodijeli Radenku Parežaninu, koji je obavljao niz odgovornih funkcija iz oblasti zaštite i bezbjednosti građana, kako u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i poslije njega. „Nosilac je Medalje za hrabrost i ordena Miloša Obilića. U poslijeratnom periodu obavljao je dužnosti inspektora za kontrolu državne granice, zamjenika komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja, šefa smjene u operativnom dežurstvu, operativnog dežurnog u CJB Trebinje i pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Trebinje. Bio je član predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje, u tri saziva.

Za zahvalnicu Grada Trebinja predložena je i Jelena Odavić, posthumno, koja je osnivač i dugogodišnji predsjednik Kola srpskih sestara u Trebinju. Od osnivanja ove organizacije, 1991. godine, učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija, kojim je pomagano građanima Trebinja, kako u najtežim trenucima Odbrambeno – otadžbinskog rata, tako i nakon njegovog završetka. Njen veliki entuzijazam i želja da pomogne najugroženijima, nije je napuštao ni u poznijim godinama života, iako je bila vezana za invalidska kolica.

Miholjka Janković, dugogodišnji predsjednik udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja, takođe je predložena za zahvalnicu Grada Trebinja. Kao predsjednik udruženja, sprovodila je brojne aktivnosti u cilju pomoći osobama narušenog duševnog zdravlja i bolesti zavisnosti. Poznata je i po svom dugogodišnjem humanitarnom i volonterskom radu, kao i žena – rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja.

Gradonačelnik Trebinja je predložio, uz inicijativu Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, Borislava Grubača, nekadašnjeg direktora Bolnice u Trebinju i Rajka Ćapina, dirktora JU Dom penzionera, da se zahvalnice dodijele Petru Aleksiću, našem sugrađaninu, košarkaškom treneru nastanjenom u Švajcarskoj, i Gvidu Štekliju, švajcarskom državljaninu, vitezu Malteškog reda.

„Oni su 2018. godine organizovali humanitarnu akciju, u okviru koje su ustanovama i udruženjima u Trebinju donirani automatizovani kreveti sa dušecima i drugom potrebnom opremom, hodalice, kolica za nepokretne osobe i osobe sa invaliditetom, bolnički namještaj, potrošni materijal za njegu pacijenata, uniforme za radnike i odjeća za korisnike.“, pojasnio je Dragoslav Banjak.

Konačnu riječ reći će odbornici Skupštine Grada Trebinja, na sjednici koja će biti održana sutra. Ukoliko odluke o dodjeli javnih priznanja budu donesene, povelja i zahvalnice biće uručeni na svečanoj sjednici Skupštine Grada, 13. novembra.

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Skupštine grada je i informacija o stanju nezaposlenosti  na području grada Trebinja, izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Naša radost“ za ovu i proteklu godinu, kao i prijedlog odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti na području grada Trebinja.

Sjednica gradskog parlamenta zakazana je za sutra, sa početkom u 10 časova, uz direktan prenos Radio Trebinja.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Skupština Srbije ukinula vanredno stanje

eTrebinje

Usvojen Godišnji program rada gradonačelnika i Gradske uprave za 2020.

eTrebinje

Donesena odluka o dobitnicima Svetosavske nagrade

eTrebinje

Gradska kasa u narednoj godini “teška” 32 miliona maraka

eTrebinje

Usvojen Nacrt budžeta za iduću godinu od 32.390.000 KM

eTrebinje

Razgovor sa Radom Runjevcem dobitnikom Povelje Grada Trebinja (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više