eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Na crnu listu poslodavce koji krše prava trudnica i porodilja

Izvor:

Fotografija:


U Inspektoratu Republike Srpske smatraju da je, ideju o formiranju i objavljivanju crne liste poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja, po uzoru na Srbiju, potrebno definisati propisima koji bi jasno i precizno odredili za koje prekršaje bi se poslodavci mogli naći na ovoj listi.

“Posmatrano iz ugla radničkih prava, poslodavac koji krši mjere bezbjednosti i zaštite na radu i time ugrožava život i zdravlje radnika ili poslodavac koji angažuje radnika na crno i uskraćuje mu sva prava iz radnog odnosa i nanosi štetu budžetu države, jednako zaslužuju da budu na crnoj listi kao i poslodavac koji krši prava iz radnog odnosa trudnica i porodilja. Upravo iz tog razloga je potrebno precizno definisati kriterijume kako se ne bi tumačilo da su određeni poslodavci zaštićeni u odnosu na druge”, rekli su Srni u Inspektoratu.

Trudnice i porodilje kao posebno osjetljiva kategorija radnika samim Zakonom o radu imaju definisan poseban status, te inspekcija rada u kontrolama posebnu pažnju usmjerava na zatečene radnice koje imaju ovaj status.

“U proteklih nekoliko godina smanjen je broj žalbi radnica koje se odnose na zaštitu prava iz radnog odnosa porodilja i trudnica zbog otkaza ugovora o radu, međutim, i dalje se često susrećemo sa žalbama da su radnice sa poslodavcem imale zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme i da su u toku trajanja ugovora ostale u drugom stanju, nakon čega im poslodavac po isteku ugovornog perioda nije produžio ugovor”, kažu u Ispektoratu Republike Srpske.

Iz Inspektorata podsjećaju da su njihovi inspektori u 2019. godini po osnovu ugovora o radu kontrolisali 13.550 radnika zatečenih na radu kod poslodavca, od kojih je kontrolisano poštivanje radnih prava 246 radnica sa statusom trudnice ili porodilje u trenutku kontrole.

“Nepravilnosti koje inspekcija najčešće konstatuje kada je riječ o poštivanju prava iz radnog odnosa trudnica i porodilja odnose se na obračun i rokove isplate plata i naknada”, dodaju u Inspektoratu.

U Inspektoratu pojašnjavaju da, u skladu sa zakonom, radni odnos zasnovan na određeno vrijeme prestaje istekom roka određenog ugovorom.

“U ovakvim slučajevima u samom inspekcijskom postupku vrlo je teško dokazivati da li poslodavac zaista više nema potrebu za produženjem ugovora o radu na određeno vrijeme koji je imao zaključen sa radnicom ili poslodavac ne želi teret porodiljskog bolovanja”, dodaju u Inspektoratu.

U prethodnim godinama, navode u Inspektoratu, često su se susretali sa slučajevima da su poslodavci trudnice i porodilje proglašavali tehnološkim viškom, te na taj način pokušavali da im otkažu ugovor o radu, međutim Zakonom o radu je propisano da, ukoliko je radnica sa poslodavcem imala zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, on joj ne može otkazati ugovor o radu zbog ekonomskih i tehnoloških razloga.

Ovakvi slučajevi često epilog dobijaju na sudu jer poslodavci i nakon izvršene kontrole ne prihvataju nalog inspektora već traže sudsko odlučivanje. Jedan od primjera je predmet inspekcije rada koji traje od 2015. godine i sadrži više od 60 akata sačinjenih u postupku inspekcijske kontrole, drugostepenom postupku i sudskom postupku, te koji još nije okončan.

Zakonom o radu u Republici Srpskoj trudnicama i porodiljama je određena posebna zaštita za vrijeme trudnoće i porodiljskog odsustva, te je propisano da poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zato što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili što koristi porodiljsko odsustvo.

Za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva žena ima pravo na naknadu u iznosu prosječne plate koju je ostvarila u posljednjih 12 mjeseci prije porodiljskog odsustva.

Zakon o radu Republike Srpske propisuje kaznu od 5.000 KM do 20.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom.

Centar za mame u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije redovno objavljuje crnu listu poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja.

Riječ je o firmama kod kojih je Inspekcija rada utvrdila da su prekršile prava trudnica ili porodilja na osnovu prijava budućih, odnosno sadašnjih majki.

SRNA


Povezane vijesti

Daje se podstrek rađanju prvog djeteta: Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti u Srpskoj korisnicima više od 25 miliona KM

eTrebinje

Da li ste znali da se u BiH godišnje u prosjeku za mito u porodilištima daje 2.124.772 KM?

eTrebinje

ŽENE PLAĆAJU BESPLATAN LIJEK! Ko u zdravstvenom sistemu obmanjuje buduće majke?

eTrebinje

“NE PREPORUČUJE SE TRUDNICAMA I DOJILJAMA” Epidemiolog Predrag Kon o vakcinama

eTrebinje

Materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

eTrebinje

Smijenjena direktorica Inspektorata i glavni republički prosvjetni inspektor

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više