eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Za ulaganja u Univerzitetskom gradu u Banjaluci 10.000.000 KM

Izvor: ATV

Fotografija: Ilustracija


Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o potrebi investicionih ulaganja u Univerzitetskom gradu u Banjaluci u periodu 2020-2021. godine, te zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi neophodnih 10.000.000 KM za ove potrebe, prema planiranoj dinamici radova.

Vlada je zadužila Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da prati realizaciju investicionih ulaganja i da o sprovođenju tih aktivnosti redovno obavještava Vladu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Finansijska sredstva za izgradnju objekata u okviru Univerzitetskog grada Univerziteta u Banjaluci odnose se na završetak izgradnje zgrade za potrebe smještaja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, završetak opremanja Pozorišne scene u Studentskom domu Paviljon četiri, te izgradnju Edukativnog centra za predškolsko obrazovanje – zgrada dječijeg vrtića”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2019. godine.

Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika uređen je način sprovođenja procedure ostvarivanja prava na podsticaj za povećanje plate radnicima.

U skladu sa tim zakonskim rješenjima, Ministarstvo privrede i preduzetništva je u saradnji sa Poreskom upravom sprovelo proceduru dodjele podsticaja za prvi obračunski period od 1. jula do 31. decembra 2019. godine, za šta se prijavio 501 privredni subjekt koji zapošljava 38.279 radnika, od čega je 67 preduzetničkih radnji.

Sredstva podsticaja, za prvi obračunski period, isplaćena su privrednim subjektima u 39 opština Republike Srpske u iznosu od 3,2 miliona KM za 450 privrednih subjekata, za oko 13.000 radnika.

Prema područjima klasifikacione djelatnosti, najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM ili 39 odsto od ukupno isplaćenog podsticaja.

Najznačajniji efekti podsticaja u prvom obračunskom periodu su povećanje plata za 20 odsto u odnosu na početni iznos plate /u martu 2019. godine/ kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj ili u apsolutnom iznosu za oko 12 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Značajni efekti su i za četiri odsto veći prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2019. godini u odnosu na 2018, te rast broja zaposlenih za 2,3 odsto u 2019. godini u odnosu na 2018, kao i povećanje prosječne bruto plate za 3,6 odsto u 2019. godine u odnosu na 2018.

“S obzirom na to da analiza efekata dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata ukazuje na pozitivna kretanja, smatramo da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate”, ističe se u saopštenju.

Za drugi obračunski period januar-jun 2020. godine očekuje se veći broj zahtjeva za podsticaj zbog povećanja najniže cijene rada, kao i povećanja prosječne plate od 6,4 odsto u prvom polugodištu ove u odnosu na isti period prošle godine, a imajući u vidu da su za drugi obračunski period raspoloživa sredstva za podsticaj u iznosu od 1.858.344 KM, neophodno je obezbijediti dodatna sredstva u budžetu za realizaciju ove mjere podsticaja.


Povezane vijesti

SIPA pretresa “Sektor sekjuriti” zbog sumnje na utaju

eTrebinje

Užas u Banjoj Luci: Manijak mjesecima u stanu tajno snimao dvije studentice

eTrebinje

Risto Jeftić za: Našem strpljenju je došao kraj, vlast ne želi parlamentaran dogovor, prelazimo na radikalnije metode. Na Vidovdan ćemo održati masovni protest ispred Palate predsjednika!

eTrebinje

Stanivuković zapošljava koordinatora za društvene mreže

eTrebinje

Nestašluk se pretvorio u dramu: Banjalučki vatrogasci pomogli djetetu da izvuče glavu iz ograde (Foto)

eTrebinje

Srbija kupuje Komercijalnu banku u Srpskoj, Crnoj Gori i Kosovu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više