eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Počela kampanja UIO BiH “Stop švercu”, fokus na duvanu

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je javnu kampanju “Stop švercu” s ciljem da svi građani Bosne i Hercegovini koji imaju bilo kakvu inforamciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

“Prihodi od indirektnih poreza od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele BiH. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj 2019. godini UIO je prikupila gotovo osam milijardi KM prihoda od indirektnih poreza“, saopštili su iz UIO.

U UIO ističu da svaki oblik nezakonite trgovine treba da bude otkriven, prijavljen i sankcionisan jer pored izbjegavanja plaćanja poreza i obaveza, nezakonitom trgovinom stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju  potpuno poštujući zakonske obaveze.

“U posljednjih nekoliko godina, zbog značajanog povećanja poreskog opterećenja na duvan i cigarete, evidentiran je pad broja izdatih makrica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv crnog tržišta. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duvan i cigarete u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini“, saopštli su iz UIO.

Takođe, naglasili su da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda.


Povezane vijesti

Pogledajte nove cijene cigareta od 1. marta

eTrebinje

Kod Bilećanina pronađeno 660 paklica cigareta

eTrebinje

Podgorica: Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih 850.000 evra

eTrebinje

Od danas skuplje 34 vrste cigareta

eTrebinje

Poskupljuju 44 vrste cigareta, evo koje i koliko će koštati

eTrebinje

S dimom odlaze i gosti – Ugostitelji u Srpskoj protiv zabrane pušenja u zatvorenom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više