eTrebinje
Najnovije Region Vijesti

U Neumu više gostiju nego u Dubrovniku – “Sirotinjsko more” bolje od najluksuznije destinacije

Izvor: Srpskainfo/Autor Milkica Milojević

Fotografija: Siniša Pašalić/RAS Srbija


Prema pisanju hrvatskih medija, koji se pozivaju na zvanične statistike, u Dubrovniku ovih dana boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto od prošlogodišnjeg prometa.

Istovremeno, prema podacima opštine Neum, u jedinom bosanskohercegovačkom gradiću na moru, boravi najmanje 12.000 turista.

Poznavaoci lokalnih prilika čak tvrde da ih ima i više, jer “nisu baš svi gosti u privatnim apartmanima prijavljeni”.

Istina, radi se o sasvim različitim destinacijama, koje je teško porediti, ali brojke su ipak intrigantne, jer se ovakva statistika ne pamti.

Neum tradicionalno ljetovalište “radničke klase” i penzionera, mahom iz BiH, pa su ga konkurenti nazivali i”sirotinjsko more”, a Dubrovnik je ekskluzivna destinacija za luksuzne jahte i kruzere i najbogatije turiste iz cijelog svijeta.

Štos je u tome što je Hrvatska, zbog korona krize, svoje granice praktično zatvorila za komšije, dok su s druge strane zemlje iz kojih tradicionalno gosti dolaze u Dubrovnik, poput Njemačke i Velike Britanije, stavile Hrvatsku na “crvenu listu”.

S druge strane, kako je ranije za Srpskainfo rekao gradonačelnik Neuma Živko Matuško, Hercegovci su se otvorili, i na svoja 24 kilometra obale mora pustili sve turiste, pa “šta im bog da”.

Do sad im je “bog dao” najuspješniju korona turističku sezonu na cijelom Jadranu i popunjenost kapaciteta od najmanje 90 odsto.

Uprkos navali turista, u Neumu je do sada potvrđen samo jedan slučaj korona virusa i to kod žene srednje životne dobi, koja ne živi u ovom turističkom gradiću, nego u jednom neumskom selu u zaleđu, i koja, kako tvrde lokalni zvaničnici, nije imala dodira sa turistima.

Sve u svemu, u Neumu se sjatio cijeli region, odnosno onaj dio regiona kojem je hercegovački gradić jedino ove godine dostupno more. Njaviše gostiju, osim iz cijele BiH, stiže iz Srbije, pogotovo iz Beograda i Novog Sada, pa se ekavski ovde može čuti mnogo češće nego bilo koji strani jezik.


Povezane vijesti

Trebinje magnet za goste, 2022. rekordna turistička godina

eTrebinje

Istorijska turistička godina za Trebinje: Preko 180.000 registrovanih noćenja turista

eTrebinje

Produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

eTrebinje

Najbolja turistička sezona u Trebinju: Grad u koji se rado dolazi

eTrebinje

Trebinje bilježi istorijski rekord po broju turista (VIDEO)

eTrebinje

Smještaj u CG od osam do 50 evra dnevno po osobi

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više