eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Na univerzitetima u Srpskoj nova akademska godina

Izvor: RTRS

Fotografija: Ilustracija


Uz klasično izvođenje nastave i poštovanje svih epidemioloških mjera u Srpskoj je počela nova akademska godina. Radiće se u manjim grupama, do 50 studenata a ukoliko bude pogoršana situacija u vezi sa virusom korona pripremljen je plan za onlajn izvođenje nastave.

Oko 3.350 brucoša sjelo je u amfiteatre javnih visokoškolskih ustanova širom Srpske.Prvi akademski čas bio je posvećen upoznavanju studenata i sa mjerama zaštite od virusa korona. Među njima bile su i Marija iz Banjaluke i Tamara iz Nevesinja.

– Mislim da je bolje prvenstveno zbog nas brucoša da se upoznamo normalno, uživo nego onako preko kamera i video poziva. Mnogo je lakše i mislim da je mnogo bolji kvalitet nastave ukoliko uživo to pratimo – rekla je Marijana Topić studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Studentkinja Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Tamara Popović iz Nevesinja dodala je da je veoma srećna što je dio pomenutog fakulteta i da će se truditi da opravda ukazano povjerenje radom i trudom.

Aleksandar Vidaković odlučio je da studira na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

– Nadam se dobroj saradnji sa profesorima i kolegama – rekao je Vidaković.

Klasičan vid nastave od velikog je značaja za studente, koji će na ovaj način imati mogućnost da se upoznaju s profesorima i predavanjima.

– Planirano je da nastava krene uživo uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Ako se desi neki problemi ,ako grupa ode u izolaciju, onda ćemo biti prinuđeni da tokom te izolacije radimo onlajn – naveo je Srđan Dušanić dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da je vrlo dobra odluka da brucoši uđu u studentske klupe, da osjete atmosferu, upoznaju i vide lično profesore, a ne da se nastava odvija u virtuelnom smislu.

– Nastava za brucoše će se odvijati u četiri grupe, pa će dvije grupe biti prisutne u amfiteatru gdje može stati 350 ljudi, a gdje će znog mjera moći da bude popunjeno 45 mjesta – dodao je Božidar Popović dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ove godine nešto je više studenata upisalo prvu godinu studija što sve raduje. Dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj su spremna .

– Broj studenata je nešto veći u odnosu na prethodnu godinu i u prvu godinu studija je upisano odo 2100 studenata na svim fakultetima – rekao je Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da će prilikom ulaska u zgrade fakulteta studenti prolaziti kroz dezo barijere i moraće se mjeriti temperatura, a svako ko ima simptome karakteristične za virus korona neće biti pušteni u prostorije fakulteta.

– Mi smo se odlučili za ovaj klasični vid nastave fizičkog prisustva stuidenata i nastavnika s tim da smonaravno spremili plan B kao opciju, odnosno onlajn predavanja ukoliko nam to naloži pogoršana epidemiološka situacija – smatra Srđan Rajčević ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Nastava na fakultetima za ostale studente trebalo bi da počne početkom novembra.


Povezane vijesti

Studenata u Srpskoj sve manje, programi zreli za reviziju

eTrebinje

Trebinje: Predstavljen program besplatnog studiranja za mlade u Rusiji

eTrebinje

Kraj negativnog trenda: Više upisanih studenata na javnim univerzitetima u Srpskoj

eTrebinje

Saradnjom fakulteta i lokalne zajednice do boljih uslova za studente

eTrebinje

Konferencija studenata u subotu u Trebinju

eTrebinje

Paprene cijene studentskih soba

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više