eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Saopšteno ko i kako krši izborna pravila pred lokalne izbore

Izvor: BN

Fotografija: BN


TI BiH predstavio rezultate monitoringa: Za dva mjeseca zabilježeno preko 1400 primjera zloupotrebe javnih resursa za izbornu kampanju. Bijeljina i Banjaluka među gradovima koji krše izborna pravila, jer kroz javne kampanje plaćene budžetskim sredstvima promovišu aktuelne gradonačelnike, koji su se ponovo kandidovali za te funkcije. I to nije sve!

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je rezultate dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH.

Posmatrači TI BIH zabilježili su brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona, a zbog svega je upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji koje se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje van perioda izborne kampanje, ali i druge slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju. CIK je po prijavama TI BIH već kaznio šest političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka.

Zabilježeno je i 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih preduzeća i institucija kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima, a posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjaluci i Banovićima gdje se kroz javne kampanje plaćene budžetskim novcem vršila direktna promocija aktuelnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovo kandidovali na lokalnim izborima.

Prije zvaničnog početka izborne kampanje zabilježeno je i 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni. Na jednom od njih u Doboju, po vlastitom priznanju predsjednik GO SNSD-a dijelio je novac penzionerima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen CIK-u zbog kršenja izbornog zakona.

Posmatrači TI BiH ispratili su 572 javna događaja od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65% događaja prisutnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima što jasno pokazuje njihovu stvarnu svrhu.

U Banjaluci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate sa porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktuelnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima sa pristalicama opozicije.

U 102 slučaja prisustvo funkcionera nije bilo u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja.

Pored toga 74 posmatrača TI BiH zabilježili su i još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobijanje podrške birača. Evidentirano je 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu, kao i 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period.

Načelnik Ugljevika jednokratno je dijelio po 100 KM dijeci demobilisanih boraca, a gradonačelnik Zenice isplatio je 100.000 KM Udruženju penzionera uz tvrdnju da slučaj nema veze sa izborima i da će udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženima penzionerima.

U protekla dva mjeseca zabilježena su i 62 slučaja omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge.

Gradonačelnik Bijeljine i načelnik opštine Novo Sarajevo organizovali su besplatan izlet za određene kategorije stanovništva a u Trebinju je grad iz Agrarnog fonda osnovao posebnu prodavnicu za penzionere u kojoj mogu dobiti popust i do 50%.

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti TI BiH je na pres konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti  i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.

Pomenute aktivnosti TI BiH sprovodi u sklopu projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ u saradnji sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Finansijsku podršku za projekat omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).


Povezane vijesti

Izolacija u RS za vakcinisane sa dvije doze pet dana

eTrebinje

Crna Gora – nove mjere: Samo uz jedan od 4 dokaza

eTrebinje

Sedam stvari koje treba znati o vakcini protiv korone

eTrebinje

DF traži novu vladu ili vanredne izbore u Crnoj Gori

eTrebinje

SNSD i HDZ BiH protiv spajanja lokalnih i opštih izbora

eTrebinje

Novi izbori po starim pravilima

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više