eTrebinje
Obrazovanje i nauka Region Vijesti

STEFAN IMA 23 GODINE, 84 DESETKE I DVIJE DIPLOME: Za 4 godine završio uporedo Elektrotehnički i Fizički fakultet

Izvor: (kutaknet.com / novosti.rs / Branka Borisavljević)

Fotografija: Z. Jovanović


Ima samo 23 godine i diplome dva fakulteta – Elektrotehničkog i Fizičkog! Stefan Đorđević, iz Beograda, za četiri godine studija položio je ukupno 84 ispita, 45 na ETF i 39 na fizici.

U indeksima je upisano isto toliko desetki. Trenutno, radi kao saradnik u nastavi na Fizičkom fakultetu, drži vježbe. Iako je konkurisao za master, tehnički ga je već završio. Sve ispite je položio unaprijed, ostao mu je pola ispita i da odbrani rad. Planira doktorske studije u inostranstvu i da se potom vrati u Srbiju.

Za Stefanov uspjeh se čulo zahvaljujući njegovoj djevojci Ani Knežević. Vijest koju je okačila na „Tviter“, brzo se proširila. Ovaj izuzetno skromni mladić, nije želio javno da priča o svom uspjehu. Kaže da to želi da zadrži za sebe. Ipak, uz pomoć uprave ETF, uspjeli smo da ga ubijedimo za razgovor. Kaže da je za uspješno studiranje najbolje upisati ono što volite. A matematika i fizika su bile njegov izbor od osnovne škole, a zatim i Matematičke gimnazije.

– Moj najbolji drug Mihajlo Sporić i ja, koji je nažalost prošle godine preminuo, u Kembridžu od raka, bili smo fizičari. Međutim, fizika na Fizičkom fakultetu, u prve dve godine nam je poznata iz gimnazije, pa smo hteli da upišemo još jedan fakultet. Izbor je pao na ETF – priča Stefan.

– Pošto predavanja i vežbe nisu obavezni, uspeo sam da se uklopim. Na Fizičkom sam išao na sva predavanja u trećoj i četvrtoj, a na ETF u prvoj i drugoj godini. Ne mogu da kažem da je bilo lako, ali ni da nije mnogo teško.

Ovaj mladi naučnik ističe da je sve bilo lakše, zbog Matematičke gimnazije. Kako je bio u mentorskom odjeljenju, koje je rezervisano za najbolje među najboljima, znanje je sticao od profesora univerziteta. Posebno pominje Natašu Čaluković i Alkesandru Dimić. Uvijek je želio nešto više. Tako je već u četvrtom razredu učio „Kvantnu mehaniku“, koja je predmet na trećoj godini Fizičkog fakulteta. Matematiku je zavolio od trećeg razreda osnovne škole, zahvaljujući Arhimedesovoj školi.

Stefan Đorđević (Foto: Z. Jovanović)

– Fizika mi se svidela, zato što je to matematika koja je primenjena na opisivanje sveta i prirode oko nas – priča Stefan.

– Dopalo mi se kako na osnovu matematičkih formula može da se opiše priroda i zakoni koji važe u njoj. Jezik fizike je matematika. Imao sam dobru profesorku fizike u OŠ „Ćirilo i Metodije“ Selmu Popović, koja se baš trudila oko nas, da nam na regularnim časovima lepo objasni, držala je dodatnu nastavu i otkrila tu zanimljivu stranu fizike.

Najviše „muke“ tokom studija zadali su mu Osnovi elektrotehnike i Programiranje na ETF. Iz ovih predmeta je dobio devetke, koje je poništio. To je uradio, kaže, jer je pogriješio u računu, a znao je da zna za 10. U junu je „čistio“ godine na oba fakulteta, osim u trećoj na ETF, kada je ostavio dva ispita za septembar.

– Na Fizičkom fakultetu je bilo duplo više ispita, jer za svaki predmet postoji pismeni – navodi Stefan.

– Često se dešavalo da bude pismeni na Fizičkom i usmeni na ETF istog dana. Koristio sam sve što sam mogao, davao kolokvijume ranije, polagao u predroku, polagao neke predmete iz treće u drugoj. Matematiku u prvoj godini ETF sam celu znao, pa sam veoma lako položio. Na fizici je ozbiljnija matematika. Programiranje sam više naučio u Matematičkoj gimnaziji, nego na fakultetu.

Naš sagovornik otkriva da bi trebalo učiti kontinuirano, ali da on to nije radio. Zahvaljujući predznanju nije morao da sjedi nad knjigom od jutra do večeri. Najviše se spremao nekoliko dana pred ispit. Programiranje mu, kaže nije bilo omiljeno ni u gimnaziji, ni na ETF. Zanimljivije mu je da računa na papiru, da sam dođe do nekog zaključka.

– Ljudi upisuju ETF ne zato što ga vole, nego zato što je perspektivan i zato se muče da završe studije – smatra Stefan.

– Upisao sam ono što sam voleo. Ako se nešto voli, i dobro je rađeno u srednjoj i osnovnoj školi, studiranje nije teško.

Iako je tek zvanično upisao master na Fizičkom fakultetu, Stefan je tokom studiranja unaprijed položio sve ispite. Ostao je master rad i polovina ispita, kao i da se upišu ocjene. I to su sve desetke. Prošle nedelje je stao i za katedru.

– Prvo predavnje, studenti četvrte godini su imali kod mene iz Relavističke kvantane mehanike, koji je obavezan predmet i jedan od dva najbitnija – kaže Stefan.

– Srećan što sam to dobio, jer to me interesuje. Nisam stigao da ispričam sve u dva časa, pa planiram da povećam na tri. Neki studenti su stariji od mene, neki su moje godište jer su obnovili godinu, a nažalost, samo troje su upisali fakultet kad i ja.

Naš sagovornik navodi da planira doktorske studije u inostranstvu, kako bi naučio nešto novo. Cilj mu je da se vrati u Srbiju, da bude profesor ili da radi u nekom institutu. Kaže da program na Fizičkom i Matematičkom fakultetu kod nas, odgovara masteru u inostranstvu. Voli da gleda serije, filmove, bavi se numizmatikom, čuva album Lige šampiona, bavio se i košarkom…

Takmičenje sa Mihajlom

– Mihajlo je bio moj najbolji drug – priča Stefan.

– Išli smo u isto odeljenje u Matematičkoj gimnaziji. Zajedno smo upisali oba fakulteta. I on je dao prvu godinu sa svim desetkama na oba. Onda je otišao na Kembridž, gde sam ga često posećivao. Jedan pored drugog smo dosta napredovali i u matematici, i u fizici. On se takmičio sa mnom, ja sa njim. Kad sam ja nešto znao, želeo je da nauči. Kad je on znao nešto više, želeo sam da ga stignem. Bili smo nerazdvojni.


Povezane vijesti

ŠTA SU POKAZALE DIPLOME Škola u Širokom Brijegu posebno omiljena u OVIM gradskim ustanovama u Banjaluci

eTrebinje

NIŠTA OD PROVJERE DIPLOMA Institucije BiH još analiziraju inicijativu, umjesto da je SPROVEDU U DJELO

eTrebinje

Spremna odluka o provjeri diploma

eTrebinje

Tegeltija o provjeri diploma – Pokušava se pripremiti odluka koja bi bila prihvatljiva

eTrebinje

Ljubica Brenjo iz Nevesinja indeks napunila čistim desetkam

eTrebinje

Uhapšeno 11 posrednika u naručivanju lažnih diploma osnovnih i srednjih škola i fakulteta

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više