eTrebinje
Trebinje Hercegovina

Radovan Vukoje: Počela vinogradarska 2021. godina

Izvor:

Fotografija:


TREBINJE – Vinogradarska 2021. godina je već počela, rekao je Radovan Vukoje, čuveni trebinjski vinar i vlasnik jedne od vodećih vinarija u BiH i regionu.

Ova godina je bila dobra kada su u pitanju vremenski uslovi za rad u vinogradima, a uprkos teškoćama s kojima su se suočili ugostiteljski i turistički sektor, za koji je “Podrum Vukoje 1982” usko vezan, 2020. će pamtiti po zvučnom priznanju za njihovu čuvenu žilavku.

“Radimo normalno, pod tim podrazumijevam da poslujemo u vinogradu, jer smo već krenuli s rezidbom, koju obavljamo već deset dana. Radi se destilacija, završili smo proces primarne proizvodnje vina. Što se tiče samog procesa proizvodnje i ostalih stvari vezanih za vinograd i podrum, sve radimo kao da nema krize, sve uz poštovanje epidemioloških mjera i preporučeni razmak. Pošto smo vezani uz ugostiteljsko-turistički sektor, koji je najviše pogođen, a naša firma ima i svoje ugostiteljsko-turističke komplekse, to smo osjetili i mi vinari”, govori Radovan Vukoje.

Nada se da ova situacija neće još dugo trajati i da će se početi oporavljati i turizam i ugostiteljstvo.

“Bitno je da se počne nešto dešavati, da dobijemo tu satisfakciju što smo sve vrijeme ove pošasti marljivo radili, te da se u narednom periodu sve vrati na stare staze”, ističe Vukoje.

Vinarija “Podrumi Vukoje 1982” je fokusirana na kvalitet i radi isključivo vrhunska vina.

Čuvena žilavka iz Carskih vinograda “Podruma Vukoje 1982” ove godine je dobila lijepo priznanje pa su carsko vino koje se pravi od grožđa ove autohtone sorte vinove loze najboljim proglasile Jancis Robinson, svjetski poznata vinska kritičarka, novinarka i vinski pisac iz Velike Britanije s titulom Master of Wine, i Caroline Gilby, koja takođe nosi ovu prestižnu titulu.

Robinsonova je na svojoj službenoj stranici jancisrobinson.com dala jako visoke ocjene za Vukojevo carsko vino, koje je opisala sljedećim riječima:

“Vino je nastalo u obnovljenom Carskom vinogradu, za kojeg vlasnik Radovan Vukoje smatra da je najbolje mjesto za žilavku. Sortni sastav 93% žilavka i 7% bena. Fermentira i odležava u ‘acaciai’ jednu godinu. Karakteriše je divan miris za začinskom kruškom, bijelom breskvom, mandarinom i blagom notom bagremovog meda. Bogata je, složenog ukusa, zaokružena i svilenkasta s nježnim kiselinama i dugotrajnim završetkom.”

Ove godine su u ovoj trebinjskoj vinariji radili selekciju grožđa i zelenu berbu.

“Sve smo usmjerili kako bismo proizveli što bolje vino. Naravno, ove godine smo imali i jako dobre uslove. Pošto radimo s vinogradom i fabrikom na otvorenom, mnogo nam je bitno da imamo lijepo vrijeme. Istakao bih da radimo vina isključivo iz svog vinograda i nemamo nikakvog otkupa. Proljeće i ljeto su bili lijepi, tako da smo imali dobru i uspješnu berbu. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo to što smo radili i ovih godina, da budemo prisutni na tri kontinenta. Iako je teška godina uz pandemiju korona virusa, mi smo dva puta izvozili naša vina i u Ameriku i Kinu, a prisutni smo u regionu. Nastavili smo da radimo sa svim našim kupcima koje smo imali i ranijih godina. To je dokaz visokog kvaliteta koji posjeduju naša vina i povjerenja koje imamo među kupcima”, ističe uspješni trebinjski vinar.

Njegova poruka za sve potrošače u BiH jeste da kupuju domaće i podrže bh. privredu u ovim teškim i izazovnim vremenima.

Naveo je da zemlje regiona stalno rade na tome. Primjer je, navodi, Hrvatska, koja je uvijek bila zatvorena, a sada još više, za sve proizvode iz regiona.

“Ostale zemlje su slijedile taj primjer, a nadam se da će i naši ljudi shvatiti da upravo zbog satisfakcije koju dobijaju vrhunskim domaćim proizvodom, namjerno kažem vrhunskim jer vina proizvedena u Hercegovini su upravo takva, treba da podrže hercegovačke domaće proizvođače. Mi u našoj zemlji generalno imamo fantastičnu hranu i vina, tako da to nikakvim stranim proizvodom ne treba mijenjati. Država nam je u ovoj situaciji s pandemijom vrlo malo pomogla. Razumljivo je, jer nema novca, ali mislim da tu ima više prostora i mora se više pomoći, kako bi se sačuvala domaća poljoprivreda, koja je svugdje subvencionisana”, naveo je Vukoje.

 

Izvor: Nezavisne


Povezane vijesti

Ulaganje u vino isplativije nego ulaganje u zlato

eTrebinje

Magično vino porodice Anđelić vođeno ženskom rukom osvaja svijet

eTrebinje

Trebinjski vinari predstavili vina u Italiji (Video)

eTrebinje

U Trentu u Italiji održan promotivni događaj trebinjskih vina (Foto)

eTrebinje

Trebinje: Zakon o vinu jedan od prioritetnih

eTrebinje

Grad sunca, vina i platana – video o Trebinju hit na internetu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više