eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Stanić: Šećerana se može prodati, Dodik traži puno para

Izvor:

Fotografija:


„Situacija u Šećerani se mogla riješiti na bolji način. Ja lično znam da je tamo bilo ozbiljnih partnera da nastave proizvodnju. Lično mi je rekao vlasnik Poljoprivrednog kombinata „Kutjevo“ Enver Moralić da je po preporuci tadašnjeg predsjednika Hrvatske Josipovića bio kod Milorada Dodika i da je probao da dogovori da se nastavi djelatnost, ali da ne može dogovori sa Dodikom, jer Dodik hoće puno para“, ističe Stanić.

Zbog postojanja sudske i stečajne mafije, dugogodišnjih  izvršnih i stečajnih postupaka dolazi do smanjenja interesa za ulaganjima u Republici Srpskoj. Kao  najadekvatniji primjer, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić naveo je Fabriku šećera u Bijeljini.

Bijeljinska Šećerana u stečaju je dugi niz godina. Brojne licitacije za njenu prodaju bile su bezuspješne. Fabrika koja se procjenjivala na 10 miliona maraka prilikom prve licitacije, sada se prodaje po mnogo nižoj cijeni. Posljednji u nizu zainteresovanih kupaca je firma „NSG Rent“ iz Zvornika, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci. Upravo ta firma, ali i kompletan postupak prodaje Šećerane je sporan, kaže Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić.

„Kupac iza kojeg stoje moćni ljudi, rade upravo ono što rade članovi, odnosno bliži članovi  porodica najviših funkcionera SNSD-a. Kupuju fabriku, Šećeranu koja je u investiciji koštala 180 miliona dolara , prodaju je za 3 miliona maraka da bi isjekli procesnu opremu fabrike. Otprilike procjena je da ima vrijednost 10 miliona maraka da bi dobili u 3 miliona maraka 500 hektara zemljišta i da bi dobili objekte Šećerane“- ističe Stanić.

Miladin Stanić mišljenja je da se situacija u Šećerani mogla riješiti na bolji način da u sve radnje oko stečaja nisu upetljani funkcioneri RS.

„Ja lično znam da je tamo bilo ozbiljnih partnera da nastave proizvodnju. Lično mi je rekao vlasnik Poljoprivrednog kombinata „Kutjevo“ Enver Moralić da je po preporuci tadašnjeg predsjednika Hrvatske Josipovića bio kod Milorada Dodika i da je probao da dogovori da se nastavi djelatnost, ali da ne može dogovori sa Dodikom, jer Dodik hoće puno para“, ističe Stanić.

Stanić navodi, da Šećerana nije usamljen slučaj.

„Na sličan način mora ili će završiti i jedina prehrambena industrija u oblasti prerade hrane u stečaju. Dug je nekih 12 miliona maraka, prerada kukuruza u Drakseniću. Na potpuno isti način mora završiti. Farmland je oprano 83 miliona maraka, na potpuno isti način mora završiti UNIS Derventa gdje je oprano 400 miliona maraka, od čega desetine miliona maraka novca građana RS i nažalost kad – tad će ista sudbina zadesiti i naftnu industriju u Brodu“, pojašnjava Stanić.

Zaključuje da zbog korumpiranog sistema i nebrige  o javnim sredstvima, u sferi stečajnih i izvršnih postupaka propada na stotine miliona maraka, dodajući da do toga dolazi i zbog nekompetentnih predstavnika Poreske uprave, IRB-a i Ministarstva finansija RS.

Izvor: rtvbn.com


Povezane vijesti

Patrijarh Porfirije i Dodik sutra u posjeti manastiru Jasenovac

eTrebinje

Dodik raspustio mostarski SNSD

eTrebinje

Dodik: Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine uputiti strankama i vlasti i opozicije

eTrebinje

Otac djevojčice koja glumi Daru u filmu o Jasenovcu: Moja porodica nije socijalni slučaj, Dodik nam je pomogao

eTrebinje

Milo Đukanović ostao bez vozila mercedes “majbah”

eTrebinje

Dodik: Izborna pobjeda SNSD-a

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više