eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

Šta je seoski turizam i zašto ga odabrati za odmor?

Izvor: eTrebinje

Fotografija: Unsplash


Seoski turizam poslednjih godina se razvija sve više, a seoska domaćinstva predstavljaju izbor mnogih stranih, ali i domaćih turista.

Autentični rustični ambijent, domaći specijaliteti i živopisni predjeli za šetnju, samo su neki od razloga da se upoznate sa ovim vidom turizma i odaberete određeno seosko domaćinstvo za vaše sljedeće putovanje. U narednim redovima ćemo se pozabaviti ovim vidom putovanja i upoznati vas sa njegovim benefitima.

Seoski turizam – sve popularniji vid odmora na našim prostorima

Pretpostavljamo da ste navikli da svoj godišnji odmor provedete na moru, planini ili u velelepnom evropskom gradu. Ukoliko želite da pobjegnete od standardnih oblika putovanja, preporučujemo vam da se upoznate sa seoskim turizmom.

Popularnost seoskih domaćinstava sve je veća posljednjih godina, a pretpostavlja se da je razlog tome želja ljudi da se na nekoliko dana izoluju od gužve i gradske vreve, te se u potpunosti prepuste čarima prirode.

Izuzev stapanja sa prirodom, boravak na selu približiće vam tradiciju i kulturu određenog naroda ili regije bilo da se nalazite u svojoj državi ili inostranstvu. U neposrednoj blizini mnogih seoskih domaćinstava nalaze se interesantni lokaliteti koje možete posjetiti, uglavnom spomenici kulture, crkve, manastiri, ali i neki veći gradovi, odnosno turistički centri.

Odmor na selu u Srbiji – uživajte svim čulima

Srbija je zemlja sa mnogo potencijala u oblasti seoskog turizma, a na raspolaganju su vam različita domaćinstva – ona gdje možete iskusiti sve aspekte seoskog života i ona koja vam pružaju užitak u prirodi na nešto moderniji način.

Za svoj sledeći odmor možete odabrati ova seoska domaćinstva, a Divčibare ili neka od mnogobrojnih destinacija su idealan izbor za opuštanje i uživanje u prirodnim bogatstvima Srbije.

Dobra vijest je da na koju god stranu Srbije da se uputite imaćete piliku da se upoznate sa autentičnom kulturom, istorijom i tradicijom, te će svako etno-selo i seosko domaćinstvo imati poseban šarm i dočaraće vam određeni istorijski period i kulturu življenja na selu.

Kao što smo rekli, u Srbiji su na raspolaganju različita domaćinstva u kojima možete odabrati smještaj, a tu su i etno-sela koja se razlikuju od seoskih domaćinstava.

Ona se posebno ističu kao muzeji na otvorenom, interesantne turističke destinacije koje možete obići za jedan dan (a u određenim jedinicama postoji i mogućnost noćenja), uživati u ukusnom ručku, ali i kupiti suvenir kao uspomenu sa putovanja. Neka od popularnijih etno-sela u Srbiji su Drvengrad, Staro selo (Sirogojno), Mačkat i td.

Benefiti seoskog turizma – pobjegnite iz grada

Izuzev već navedenog benefita boravka u prirodi i upoznavanja sa tradicijom, brojni su razlozi zašto za svoje sljedeće putovanje treba da odaberete upravo seosko domaćinstvo. Odlaskom na selo, vi ćete se upoznati sa načinom života u jednoj ovakvoj sredini, pa čak i naučiti neki novi zanat ili usavršiti određenu vještinu.

Porodicama sa malom djecom se posebno preporučuje boravak na selu. Veliki broj djece nije upoznat sa domaćim životinjama, ali i načinom života na selu, te će ovo će ujedno biti zanimjivo i poučno iskustvo za njih.

S obzirom na to da je većina sela udaljena od grada, ušuškana na obroncima pojedinih planina, čist vazduh je još jedan benefit boravka na selu i uživanja u rustičnom ambijentu.

Preporučujemo vam da šetate i uživate u nestvarnim prirodnim predjelima, a izolujete se od modernih tehnologija koje čine sastavni dio svakodnevice. Upravo to je još jedan način da osjetite čari života na selu.

Hrana na selu – specijaliteti za tijelo i dušu

Brojni su slučajevi u kojima se turisti vraćaju u seosko domaćinstvo koje su jednom posjetili. Razloga za to je mnogo, a neki od njih su ljubaznost domaćina, originalno i interesantno prethodno iskustvo, ali i ponuda hrane i izvanrednih domaćih specijaliteta.

Hrana u seoskim domaćinstvima razlikuje se umnogome od ponude koju biste videli u hotelu, čak iako su pojedini nazivi jela isti. Osnovna razlika ogleda se u načinu pripreme i sastojcima. U seoskim domaćinstvima će vam čak i najjednostavnija kajgana biti punijeg ukusa, uzevši u obzir to da su jaja domaća, svježa i pržena na tradicionalan način.

S obzirom na to da se razlika osjeti i u slučaju ovako jednostavnog jela, kada su u pitanju ozbiljniji specijaliteti, rapsodija ukusa oduševiće sve gurmane. Prilikom posete seoskih domaćinstava moći ćete da probate jela spremljena po originalnim receptima koji se prenose sa koljena na koljeno.

U pojedinim seoskim domaćinstvima ćete moći da kupite domaće sireve, kajmak, sušeno meso, ali i specijalitete poput ajvara, različitih džemova, domaće rakije itd.

Boravak na selu preporodiće vas u potpunosti, a mnogobrojne aktivnosti u kojima ćete moći da učestvujete tokom odmora su samo razlog više da se odlučite za odmor u seoskim domaćinstvima. Preporučujemo vam da dobro istražite turističku ponudu, pa izaberete opciju koja u potpunosti odgovara vašim potrebama.

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa seoskim turizmom, inspirisao vas i motivisao da za svoj sljedeće vikend putovanje, ali i duži odmor odabete upravo neko od mnogobrojnih seoskih domaćinstava u našem regionu.

 


Povezane vijesti

5 namirnica koje uništavaju bubrege, a da i nismo svjesni toga

eTrebinje

Hrana koju jedu kardiolozi: “Jača srce, mozak i imunitet”

eTrebinje

Cijene hrane znatno skočile: Hljeb skuplji za 80, mlijeko za 90 feninga

eTrebinje

DOŠLI SMO DO IVICE Javne kuhinje prehranjuju djecu, povrće na komad kupuju i zaposleni

eTrebinje

Koliko će vas koštati vikend odmor u Srbiji?

eTrebinje

10 namirnica koje najviše iritiraju želudac

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više