eTrebinje
Najnovije Trebinje

Grad Trebinje za pronatalitetnu politiku i pomoć porodici izdvaja oko pola miliona KM

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Ilustracija


Iz trebinjskog gradskog budžeta će, i pored pandemije virusa korona, biti izdvojena velika sredstva za pronatalitetnu politiku i pomoć porodici, koja će u ovoj godini iznositi blizu pola miliona maraka direktnih ulaganja, počev od vantjelesne oplodnje, preko doznaka za djecu bez roditelja, djecu iz ruralnih krajeva, ali i bračne parove.

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da se sve radi u svrhu podrške porodice, kao osnovne zajednice svakog društva, a samim tim i podrške rađanju i djeci, kao najprioritetnijoj kategoriji stanovništva.

“Ni do sada se nije dešavalo da odbijemo bilo koju molbu roditelja za pomoć djeci, bilo da je u pitanju liječenje, obrazovanje ili nešto treće, i tako će biti i ubuduće, makar se snalazili na bilo koji način da se djeci obezbijedi normalan rast i razvoj”, ističe Ćurić.

On napominje da su u ovogodišnjem gradskom budžetu planirana sredstva u visini od 60.000 maraka na ime doznaka za vantjelesnu oplodnju, dok Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe” može aplicirati i na javni poziv za projekte udruženja građana iz oblasti zdravstveno-invalidske zaštite.

Osim toga, doznake za novorođenčad iznose 110.000 KM, za djecu bez jednog ili oba roditelja 45.000 maraka, a za djecu iz ruralnih područja 75.000 KM.

Ćurić dodaje da je možda i najponosniji na činjenicu što je, iako Udruženje “Bebe” nema direktan grant u budžetu grada Trebinja, jednoglasna odbornička odluka bila da se doznake za vantjelesnu oplodnju povećaju sa prošlogodišnjih 30.000 KM, na 60.000 KM, zbog velikog interesovanja, odnosno povećanog broja korisnika, ali, srećom, i povećanog broja novorođenčadi.

“Za školsku 2020/2021. odobrena je pomoć za 146 djece koja pohađaju neko od područnih odjeljenja osnovnih škola i djecu koja imaju mjesto prebivališta u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje osnovne škole u mjestu prebivališta, a s početkom nove školske godine ide i raspisivanje novog konkursa”, precizirao je Ćurić.

Kaže da se na sličan način isplaćuje i odobrena pomoć za 34 djece bez jednog ili oba roditelja koji su redovni učenici osnovne ili srednje škole u gradu Trebinju, te da od nove školske godine takođe ide i novi konkurs, dok se za stipendije studenata izdvaja oko 150.000 maraka svake školske godine, na šta je grad Trebinje takođe izuzetno ponosan.

Iz lokalne kase su obezbijeđena i sredstva kao početni vid podsticaja za sklapanje braka, tako da je u 2020. godini isplaćeno 71.225 KM, po ovoj odluci.

 


Povezane vijesti

Grad Trebinje objavio Javni poziv za dodjelu višednevnog putovanja za izuzetno uspješne studente

eTrebinje

Državnom prvaku u biciklizmu od Grada Trebinja profesionalno biciklo od 8.000 evra

eTrebinje

Grad Trebinje plaća smještaj za porodice pacijenata koji se liječe na UKC RS

eTrebinje

Brojne novčane nagrade za najbolje srednjoškolce

eTrebinje

Potpisani ugovori sa 170 pripravnika

eTrebinje

Obavještenje o naknadnom testiranju djece i omladine za besplatno korišćenje zatvorenog bazena

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više