eTrebinje
Trebinje

HRISTOS VASKRSE, DOSTOBLAŽENI VLADIKO I SREĆNO TI CARSTVO BOŽIJE!

Izvor: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Fotografija: Eparhija ZHiP


Sa suzama smo primili vest o blaženom usnuću našeg ljubljenog Vladike Atanasija čija duša sada hita sladčajšem Hristu za koga je i sa kojim je živeo ceo svoj život, svedočeći Evanđelje radosti i večnog života. Hita i u zagrljaj svog dragog saborca i nikada prežaljenog Mitropolita Amfilohija sa kojim nas je sve učio radosti Hristovog Vaskrsenja i pobedi nad smrti u kojoj telesna bolest i smrt predstavljaju samo dveri ka večnoj radosti Hristovoj.

Svoju poslednju zemaljsku utakmicu odigrao je, kako je on to umeo da kaže „majstorski“ i sa radošću može sa Apostolom Pavlom da kliče „Rat ratovah, trku trčah, vjeru održah!“ .

Neka mu je večni spomen, da se večno raduje sa horovima anđela i svetitelja, da se moli za sve nas krepeći nas na našem putu ocelotvorenja u Hristu tj. spasenja, kako nas je uvek učio.

Velika je radost i čast bila poznavati takvog čoveka, slušati njegove reči i učenje koje su dolazile uvek iz živog opita života u Hristu. Nisu to uvek bile lake reči, ali su bile istinite i natopljene ljubavlju kojom je obilovao i koju su samo bezazleni mogli da prepoznaju, posebno deca koja su ga uvek toliko volela, prepoznajući ga kao svoga.

Ostali smo siroti privremeno bez dva velikana naše Crkve, dva brata i ravnoapostolna svetitelja koji su Crnu Goru i Hercegovinu podigli iz pepela bezbožja i za sobom ostavili obrađen rajski vrt, sa mnogim vernicima, hramovima, knjigama i spisima koje je posebno vladika Atanasije brižljivo pisao i spremao da nam budu svetionik u duhovnom putu.

Njegova ljubav za Kosovo i Metohiju je bila posebno velika. I ostaće zauvek zapamćen kao svedok stradanja našeg naroda od Kosova do Jadovna, kao čovek koji je u najteža vremena bio sa stradalnim narodom Kosova i Metohije, koji je obišao svaku crkvu i zalio svaku ruševinu vinom i molitvom.

Bog da mu podari Carstvo nebesko kojim je već i ovde za zemaljskog života živeo tako snažno i tako živo, pevajući svakim atomom svog bića sa svima svetima „Hristos Vaskrse iz mrtvih…..“

HRISTOS VASKRSE, DOSTOBLAŽENI VLADIKO I SREĆNO TI CARSTVO BOŽIJE!

Vole te tvoji Dečanci

 


Povezane vijesti

Izlazi monografija o blaženopočivšem vladici Atanasiju

eTrebinje

Cijela bolnica je za vladiku Atanasija pjevala “Ječam žela Kosovka devojka”

eTrebinje

Na litiji vladiki Atanasiju bio je i jedan Albanac: Zove se Dušan, sa Kosova je i u Hercegovinu je stigao sa rancem na leđima (Foto)

eTrebinje

Počivaće u crkvici sagrađenoj po njegovoj želji: U porti manastira Tvrdoš sahrajen Episkop Atanasije

eTrebinje

Hercegovina se oprašta od episkopa Atanasija

eTrebinje

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više