eTrebinje
Trebinje

HRISTOS VASKRSE, DOSTOBLAŽENI VLADIKO I SREĆNO TI CARSTVO BOŽIJE!

Izvor: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Fotografija: Eparhija ZHiP


Sa suzama smo primili vest o blaženom usnuću našeg ljubljenog Vladike Atanasija čija duša sada hita sladčajšem Hristu za koga je i sa kojim je živeo ceo svoj život, svedočeći Evanđelje radosti i večnog života. Hita i u zagrljaj svog dragog saborca i nikada prežaljenog Mitropolita Amfilohija sa kojim nas je sve učio radosti Hristovog Vaskrsenja i pobedi nad smrti u kojoj telesna bolest i smrt predstavljaju samo dveri ka večnoj radosti Hristovoj.

Svoju poslednju zemaljsku utakmicu odigrao je, kako je on to umeo da kaže „majstorski“ i sa radošću može sa Apostolom Pavlom da kliče „Rat ratovah, trku trčah, vjeru održah!“ .

Neka mu je večni spomen, da se večno raduje sa horovima anđela i svetitelja, da se moli za sve nas krepeći nas na našem putu ocelotvorenja u Hristu tj. spasenja, kako nas je uvek učio.

Velika je radost i čast bila poznavati takvog čoveka, slušati njegove reči i učenje koje su dolazile uvek iz živog opita života u Hristu. Nisu to uvek bile lake reči, ali su bile istinite i natopljene ljubavlju kojom je obilovao i koju su samo bezazleni mogli da prepoznaju, posebno deca koja su ga uvek toliko volela, prepoznajući ga kao svoga.

Ostali smo siroti privremeno bez dva velikana naše Crkve, dva brata i ravnoapostolna svetitelja koji su Crnu Goru i Hercegovinu podigli iz pepela bezbožja i za sobom ostavili obrađen rajski vrt, sa mnogim vernicima, hramovima, knjigama i spisima koje je posebno vladika Atanasije brižljivo pisao i spremao da nam budu svetionik u duhovnom putu.

Njegova ljubav za Kosovo i Metohiju je bila posebno velika. I ostaće zauvek zapamćen kao svedok stradanja našeg naroda od Kosova do Jadovna, kao čovek koji je u najteža vremena bio sa stradalnim narodom Kosova i Metohije, koji je obišao svaku crkvu i zalio svaku ruševinu vinom i molitvom.

Bog da mu podari Carstvo nebesko kojim je već i ovde za zemaljskog života živeo tako snažno i tako živo, pevajući svakim atomom svog bića sa svima svetima „Hristos Vaskrse iz mrtvih…..“

HRISTOS VASKRSE, DOSTOBLAŽENI VLADIKO I SREĆNO TI CARSTVO BOŽIJE!

Vole te tvoji Dečanci

 


Povezane vijesti

Počela kataloška obrada lične biblioteke blaženo-počivšeg vladike Atanasija (VIDEO)

eTrebinje

Prva sesija – Vladika Teodosije: Atanasije je imao božansku ljubav za sve ljude

eTrebinje

Za vladiku Atanasija nije bilo prepreka, on je mogao sve

eTrebinje

Jedna ulica u Trebinju biće nazvana po vladiki Atanasiju

eTrebinje

Služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija

eTrebinje

Otvorena izložba fotografija iz života vladike Atanasija pod nazivom „Tvoji od Tvojih“

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više