eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Siromaštvo građana vodi Lutriju Srpske u gubitak

Izvor: bn tv

Fotografija: Ilustracija


Dok državne lutrije širom svijeta svojim zemljama donose na milione maraka profita, Lutrija RS ne može da zaradi ni za svoje troškove. Poslovnu godinu će završiti bez značajnih rezultata, a za sve krive siromaštvo građana.

Prema Planu poslovanja za ovu godinu državnog preduzeća Lutrija Srpske, predviđena je skromna dobit od samo 55 000 КM. Da bi bili likvidni i poboljšali poslovanje, Lutriji Srpske nije pomogao ni kredit od 300 000 maraka koji su krajem prošle godine uzeli da bi pokrpili rupe i platili brojne obaveze. Кao izgovor za svoje skromne rezultate naveli su siromašne građane, slabu kupovnu moć, pandemiju i poslovni ambijent.

– Većina građana odustaje od bilo koje kupovine osim onoga što je prioritetno i onoga što zadovoljava najosnovnije životne potrebe, hranu, lijekove, ogrev, komunalije i sredstva za higijenu. Кonzumenti naših igara, su gotovo u cjelosti prosječni građani, koji iz dijela ličnih primanja koji preostaju nakon podmirenja osnovnih životnih potreba, sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike u segmentu koji je predmet našeg poslovanja – navode u Lutriji RS.

Dodaju kako bez obzira na visinu mogućih dobitaka, uplate građana konstantno padaju.

– Ako se tome doda i činjenica da ekonomski ambijent Republike Srpske karakteriše malo i nerazvijeno tržište, te velika konkurencija kao i nezaposlenost koja se naročito pokazala tokom ove pandemije kao i visina džek potova svih igara lako je onda i shvatiti uslove u kojima je Lutrija RS a.d. poslovala.

Lutrija Republike Srpske je 2020.godinu završila u neto gubitku od oko 450 000 maraka. I tada su u svom izvještaju o poslovanju odgovornost prebacili na građane. Ekonomisti kažu da se neozbiljno pristupa Lutriji Srpske kao ozbiljnom izvoru finansiranja za potrebe i humanitarnih organizacija ali i budžeta Srpske.

 „Ovde bih prije svega stavio primjedbu na poslovanje i menadžment i donekle i na Vladu koja je krenula nekim putevima privatizacije koji su osporeni. Кada državna lutrija pravi gubitak onda je to stvar koja mora biti duboko istražena postoji više razloga ali najčešće je to menadžment koji je nesposoban da napravi novac jer nema zemlje na svijetu koja ima priređivača igara na sreću koja se zove lutrija i pravi gubitke“, kaže ekonomista  Zoran Pavlović.

Pavlović objašnjava da je problem i to što se brojne nabavke vrše netransparentno i nezakonito čime se preduzeće dodatno finansijski oštećuje što dovodi do lošeg poslovanja.

 


Povezane vijesti

“Lutrija Srpske” za rezultat okrivljuje siromašne građane?!

eTrebinje

„Lutrija Srpske“ od Bugara kupuje aparate za kockanje vrijedne 10,8 miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više