eTrebinje
Najnovije Trebinje

Posađano 160 sadnica smokve na plantaži u selu Mesari

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U okviru projekta Ženske poljoprivredne zadruge „Smokvica“ koja je formirna u okviru „Ženskog centra“ Trebinje danas je posađano 160 sadnica smokve, autohtone vrste „sušilica“ na plantaži u selu Mesari.

Direktorica „Ženskog centra“ Trebinje Ljiljana Čičković istakla je da će se smokve podizati i obrađivati na organski način.

„Parcela je veličine od oko devet hektara, tako da na istom području planiramo posaditi i organski raštan. Naš glavni cilj jeste da podržimo žene iz reda ranjivih kategorija, kao i mlade ljude, tako što ćemo im omogućiti zaposlelje na ovim plantažama“, objasnila je Čičković.

Natalija Simović, direktorka programa donacija u „Trag fondaciji“ kazala je da oni pored brojnih organizacija širom BiH, od 2015. godine podržavaju i „Ženski centar“ Trebinje.

„Ovo je jedinstvena organizacija, koja pored usluga koje pružaju u smislu zaštite i podrške ženama kada su u situaciji porodičnog nasilja, oni kroz ovaj projekat sadnje smokvi nastoje da im dugoročno obezbijede ekonomsko osnaživanje i dostojanstven život“, dodala je Simović.

Ambasadorica Republike Češke Ivana Hlavsova kazala je da Češka mnogo ulaže u razvojne projekte na cijeloj teritoriji BiH.

„BiH je jedna od pet država prioriteta Češke razvojne pomoći u cijelom svijetu i svake godine ulažemo od tri do četiri miliona eura u različite projekte. Ovaj projekat mi je posebno drag, jer znam da su žene iz zadruge ‘Smokvica’ mnogo radile na njegovoj realizaciji posljednje tri godine, a mi smo doprinijeli sistemom navodnjavanja, bez koga se ne može krenuti u poljoprivredu“, istakla je Hlavsova.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Grad Trebinje u ovom projektu učestvovao od početka i da je svako novo radno mjesto veoma značajno.

„Mi kao Grad bi trebalo da podržimo sve ljude koji žele da se bave uzgojem poljoprivrednih proizvoda, posebno onih za kojima je veća potražnja nego ponuda. Smatram da je ovaj projekat odličan primjer kako se može obezbijediti egzistencija mnogim porodicama u našem gradu“, kazao je Ćurić.

Dosadašnja vrijednost projekta koji se fazno realizuje je oko 120.000 maraka, a realizaciju su pomogli Vlada RS, resorno ministarstvo, Grad Trebinje, fondacije „Trag“ i „OAK“, te Ambasade Češke u BiH, Džender centar Vlade RS i EU.

Foto: Radio Trebinje

 


Povezane vijesti

Dobriline suhe smokve kupovali Mustafa Nadarević i Monika Beluči

eTrebinje

Trebinjska organizacija spasila od izumiranja desetak autohtonih namirnica

eTrebinje

Akcija za pohvalu: Ove godine biće posađeni drvoredi i u prigradskim naseljima

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više