eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Pixabay


DOBOJ – Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva pojedine Dobojlije će doći u situaciju da biraju hoće li biti gladne ili će prestati da plaćaju komunalne usluge, upozorili su iz Udruženja za zaštitu potrošača, a prioritet građanima, sve su prilike, neće više biti računi.

“Do pre dva-tri meseca oni prvo plate sve režije, sve to što treba redovno, i ono što im ostane onda raspoređuju na lekove i na hranu. Međutim, izgleda da je sada situacija obrnuta jer smo primetili sve veća dugovanja za ekonomske usluge, odnosno dolaze nam građani i pitaju na koji način da ne plaćaju određene usluge ‘Toplane’, odvoza smeća, vode itd. Kroz razgovor zaključili smo da je standard daleko ispod nivoa i da će upravo zbog nestašice novca doći u poziciju da ili plaćaju račune ili da jedu”, rekla je Snežana Šešlija, predstavnica dobojskog udruženja potrošača.

Tri kategorije građana su najviše pogođene divljanjem cijena, navodi Šešlija. Tu su, osim penzionera, i nezaposleni stariji od 65 godina koji nemaju penziju i koji za život zarađuju radeći nešto uslužno, kao i ratni veterani koji s niskim boračkim dodatkom ne mogu da prežive.

Iako nemaju velike koristi od jadikovanja, najstarije Dobojlije ovih dana kucaju na vrata Udruženja penzionera žaleći se na sve manje kese, a sve veće račune s kojima izlaze iz marketa.

“U gradu Doboju oko 3.500 penzionera ima penziju do 400 KM. Ljudi su izbezumljeni, jednostavno zabrinuti su dokle ovako, kako ovako, da li će se ovako moći izdržati. I zaista vidim da je teško ljudima koji s ovako niskim penzijama treba da preživljavaju, da izdrže. Mislim da aktuelna vlast i naša  gradska treba nešto da preduzmu da se status ove kategorije građana popravi. Da li su to jednokratna novčana pomoć, da se da nešto, da se ljudima malo kompenzuju ti troškovi, ili povećanje penzija, što je, evo, najavljeno”, izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Poskupljenja su natjerala penzionerku Dragicu Kaurinović da smanji količinu prehrambenih artikala koje svakodnevno pazari.

“Penzija je izuzetno mala, nije dovoljna za onu kupovinu koja je bila dosad, i odmah se manje kupuje, u manjim količinama. Manje voća kupujem, manje slatkiše”, navela je Kaurinovićeva.


Povezane vijesti

Porodilje ostale kratkih rukava, plate im ne rastu kao njihovim kolegama

eTrebinje

Radnici ERS-a traže novo povećanje plata

eTrebinje

Još jedan apsurd sa rastom minimalca u RS: Duplo brže raste od prosječne plate

eTrebinje

Zadužuju se i da bi platili račune: Svaki stanovnik Srpske dužan 3.292 KM

eTrebinje

Kako se račun od 39 popeo na 99 KM

eTrebinje

Dodik: Od avgusta 100 KM na platu u javnom sektoru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više