eTrebinje
Svijet Vijesti

Ameriku trese najveći vjerski skandal u istoriji

Izvor: Jutarnjih.hr

Fotografija:


VAŠINGTON – Ameriku potresa najveći vjerski skandal u istoriji SAD, nakon što je otkriveno da su unutar Baptističke crkve djeca seksualno zlostavljana i to decenijama.

To je otkrila nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece Južne baptističke konvencije (Southern Baptist Convention, SBC), najveće baptističke denominacije u svijetu i druge najveće vjerske grupe u Americi. Istraga je trajala sedam mjeseci, a otkrila je i da je za sve znalo i najviše rukovodstvo SBC.

Osumnjičene, pak, terete za sodomiju, silovanja, snimanja pornografskih sadržaja s maloljetnicima oba pola i slične eksplicitne radnje.

U međuvremenu je na službenim internet stranicama SBCa objavljen detaljan popis zlostavljača i onoga za šta ih terete, a taj spisak je sastavio bivši zaposleni Izvršnog odbora konvencije. Potom su cijelu listu objavili nezavisni istražioci.

Oni su na 300 stranica sastavili izvještaj o 20 godina optužbi da je najviše vođstvo SBC-a pogrešno postupalo ili prikrivalo seksualne zloupotrebe unutar kongregacije, koja broji 17 miliona članova u 47.000 crkava i najveće je protestantsko tijelo u zemlji.

Čelnici SBC-a, kako prenosi “The Washington Post”, žestoko se opiru upoređivanju njihovog skandala sa sličnim skandalima i zloupotrebama unutar Katoličke crkve, govoreći da je ukupni broj slučajeva zlostavljanja među južnim baptistima mali.

Međutim, nezavisna istraga, koju je na zahtjev južnih baptista sprovela organizacija “Guidepost Solutions”, potpuno ih demantuje.

Naime, u njoj se navodi da su se žrtve zlostavljanja pri pokušaju prijava uvijek iznova sretale s otporom i kamenim zidom, pa čak i direktnim neprijateljstvom vođa, koje su bile više zabrinute za zaštitu institucije od odgovornosti, nego za zaštitu južnih baptista od daljeg zlostavljanja. Zlostavljači su se štitili i podržavali, navodi se u dalje u izvještaju.

S druge strane, osobe koje su prijavile zlostavljanje bile su rutinski ućutkivane, bilo je i “kamenovanja”, zataškivanja, zastrašivanja i odmazde, a američki mediji navode da se u izvještaju pominje 700 žrtava seksualnog zlostavljanja tokom 20 godina.

Objavljena lista zlostavljača ima 205 gusto ispisanih stranica s imenima uglednih baptista, samo onih osuđenih za seksualno zlostavljanje, dok je prijava pa i zataškavanja znatno više.

Primjera radi, radna grupa unutar SBCa koja je radila s nezavisnim istražiocima kaže da su primili najmanje pet terabajta dokumenata i komunikacija kao i da su obavili najmanje 300 intervjua.


Povezane vijesti

U Americi temperature i do -78

eTrebinje

Kina prekinula diplomatske odnose sa Amerikom

eTrebinje

Amerikanac na lutriji osvojio 1,28 milijardi dolara

eTrebinje

Odobreno izručenje Asanža Americi

eTrebinje

Koronavirus je američki eksperiment?

eTrebinje

Klimatske promjene Amerikance koštaju više od vojske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više