eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Građevinski materijal pojeftinio, hoće li pasti i cijene nekretnina u BiH?

Izvor: BUKA

Fotografija:


Ekonomisti potvrđuju da se svjetsko tržište izbalansiralo i da je stabilizacija cijena u našoj zemlji moguća. Ipak, do većeg pada, i oni kažu, neće doći.

Cijene građevinskih materijala bilježe blagi pad, stoga bi građani mogli očekivati i stabilizaciju cijena nekretnina. Ali većih pojeftinjenja, prema svemu sudeći, neće biti.

Cijena kvadrata stana u odnosu na prošlu godinu veća je za oko 30 posto, a kuće i do 10 posto, javlja Federalna televizija.

No, građevinari ukazuju na mogućnost pada cijena nekretnina koje će se graditi u narednom periodu, jer je zabilježen pad cijena pojedinih građevinskih materijala, posebno željeza, koje je jeftinije za 10 posto.

„Ako i cijene ostalog materijala padnu, što bismo mi voljeli, mijenjamo cijene kvadrata. U prošloj godini cijena kvadrata kod nas je bila 1.800 KM, međutim, došli smo do cijene 2.200 do 2.400 KM. Cijene će padati u onom procentu koliko bude padala cijena građevinskog materijala“, kaže Dragana Gajić, direktorica građevinske firme za Federalnu televiziju.

S druge strane, iz Agencije za nekretnine smatraju da do pada cijena neće doći jer ponuda je sve manja, a potražnja sve veća.

I to ona iz inozemstva, jer su cijene u našoj zemlji, uprkos inflaciji, među najnižim u Evropi kada je riječ o nekretninama.

„Nemamo trenutno nekih novogradnji koje se grade, a imamo veliku potražnju tako da su ljudi prisiljeni da kupuju starije stanove, nerenovirane ili renovirane. Cijena materijala je jako bila skočila, u zadnje vrijeme se stabilizuje, ali ne toliko dovoljno da bi očekivali trend pada cijena“, ističe Tarik Musabegović, direktor agencije za nekretnine.

Ekonomisti, ipak, potvrđuju da se svjetsko tržište izbalansiralo i da je stabilizacija cijena u našoj zemlji moguća. Ipak, do većeg pada, i oni kažu, neće doći.

„Neki veći pad cijena će teško da se desi jer armature, građevinsko željezo učestvuje u cijeni s manje od pet posto tako ako imate smanjenje cijene komponenete koja je u tako malom učešću, onda je teško očekivati da će ukupan proizvod biti jefitniji“, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Stoga bi se, poručuje, država trebala okrenuti domaćim izvorima sirovina, kao i populacijskim politikama. Jedna od njih podrazumijevala bi stimuliranje prve kupovine stambenih jedinica, kao što je u Kantonu Sarajevo.

Iako se činilo da ćemo uskoro dočekati pad cijena nekretnina, ovo pitanje je i dalje otvoreno.

A ostaje i pitanje hoće li nadležni djelotvornije uskočiti u pomoć.

Jer ulaganje u nekretnine je trajno dobro koje ostaje u našoj zemlji, a možda bi tako zadržali i njene građane.


Povezane vijesti

Za marku niža cijena nego u junu: Gorivo značajno pojeftinilo širom BiH

eTrebinje

Cijene hrane znatno skočile: Hljeb skuplji za 80, mlijeko za 90 feninga

eTrebinje

Gorivo u RS pojeftinjuje pet do deset feninga

eTrebinje

Stvoreni uslovi za pojeftinjenje goriva, na potezu distributeri

eTrebinje

Dodik: Cijene nekih proizvoda će biti ograničene, a neki će pojeftiniti

eTrebinje

Podivljale cijene svega osim odjeće i obuće

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više