eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Dodik: Cijene nekih proizvoda će biti ograničene, a neki će pojeftiniti

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će naredne godine dio cijena robe široke potrošnje biti ograničen, a cijena nekih proizvoda će biti smanjena.

Dodik, koji je na opštim izborima pobijedio za predsjednika Republike Srpske, istakao je da će naredne godine u Srpskoj biti primarno održavanje sektora javnog plaćanja, odnosno plata i materijalnih troškova, kao i da socijalna situacija bude na postojećem nivou.

On je naveo da je plan da u ruralnim dijelovima Srpske na stambene i privredne objekte budu postavljeni paneli za struju.

“Vlada Republike Srpske je u septembru ove godine povisila plate 10 odsto, linearno smo isplatili po 100 KM za sve u javnom sektoru što je dogovor sa Sindikatom”, rekao je Dodik za Televiziju “Una”.

On je naglasio da će cijena viška električne energije biti ponuđena investitorima za 80 evra, a tržišna je 500 evra, kako bi otvorili neki pogon što bi trebalo pokrenuti investicioni ciklus.

“Kada je riječ o hrani, Srpska je ima dovoljno, a dijelom smo naslonjeni na Srbiju i zahvalan sam vlastima ove zemlje što nas podržavaju. Gas ne koristimo puno i nećemo imati problema”, dodao je Dodik.

Komentarišući odlazak stanovništva iz Srpske i BiH, Dodik kaže da sve više sreće ljude koji žele da se vrate, jer “Zapad nije više što je bio”.

Govoreći o situaciji na Balkanu i u Evropi, Dodik je ocijenio da Evropa sada nema lidera kakav je bila Angela Merkel.

“Moj politički izbor jeste EU, ali je tačno da sam manji entuzijasta nego ranije. Mnogi danas u Italiji, Francuskoj, Poljskoj i u Češkoj, gdje su demonstracije, žele da izađu iz EU. Sigurno je da ne želimo da EU dominira nad nama, nego moramo biti partneri”, rekao je Dodik.

On smatra da se Srbi moraju okupiti i vidjeti šta bi bio program u ovom vijeku, te da zacrtaju cilj kao što je nacionalno ujedinjenje.

“Sigurno je da Republika Srpska neće povlačiti poteze koji će dovesti do destabilizacije. Samo tražimo da se BiH vrati u ustavne okvire. Nismo nerazumni ljudi, ali je naša procjena da bi 10 zemalja, od toga šest sigurnih, priznalo nezavisnost Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da ima kapacitet za formiranje nezavisne države, i da će Republika Srpska “donijeti odluku o samostalnosti ukoliko ne dobije ulogu i poziciju koja je zapisana u Ustavu Bosne i Hercegovine i u Dejtonskom sporazumu”.

“Deset zemalja, šest sigurno, a za četiri vjerujemo, bi priznale Republiku Srpsku kada bi se otcjepila. Nije ni Kosovo u Ujedinjenim nacijama, pa ne moramo ni mi biti, možemo naći zemlju koja će nas zastupati”, rekao je Dodik, ne želeći da otkriva koje su države u pitanju.

Dodik je govorio i o razlozima svoje dugotrajnosti na političkoj sceni, kojoj se i sam ponekad čudi, ali i izdvojio najveću grešku koju je napravio u političkoj karijeri za koju tvrdi da je nikada neće ponoviti.

“Sad strancima ne vjerujem ništa. Sigurno neću ponoviti tu grešku. Nema tu dobrog. Ima tu i dobrih ljudi, postižem razumijevanje kod Orbana koji je zainteresovan za Balkan, ali kad vam dođe Nijemac i kaže da ih ne zanima Republika Srpska, nego da žele samo Bosnu i Hercegovinu – ne možemo se složiti nikako, jer mi nećemo Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Milorad Dodik .

Dodik je naveo da će finansijska sredstva koja su opredijeljena za kabinet predsjednika Republike Srpske potrošiti ciljano i strateški, a ne na, kako ističe, njegov “hir i ćar”.

“Kada predsjednik ide bilo gdje, očekuje se da on i uradi nešto. Ranije mi se desilo da obećam da ću uraditi nešto, ja to delegiram ministarstvu, a onda za šest mjeseci mi jave da nije urađeno. Ne želim da ostavljam iza sebe nezavršene projekte, nego da iz budžeta odmah novac mogu da prebacim da se uradi šta treba. To jača funkciju predsjednika Republike Srpske, ne mene lično. Glupost je da ću ja od toga da plaćam muziku”, rekao je Milorad Dodik i dodao:

“Iz tih sredstava će se pomagati bolesnoj djeci, školama, kinematografiji, namjenski će se trošiti pare na sve segmente društva. Naravno, postojaće i revizija kako se troši taj novac”, naglasio je Dodik.


Povezane vijesti

Dodik: “Putujem u Rusiju 23. maja”

eTrebinje

Dodik: Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom

eTrebinje

Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, donijećemo odluku o samostalnosti Srpske

eTrebinje

Dodik: Izgradnja aerodroma i brze ceste – budućnost Trebinja i regije

eTrebinje

Dodik sutra u Gacku i Bileći

eTrebinje

Dodik razgovarao sa Šapurićem o nastavku saradnje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više