eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

„PROINTER“ na korak do ugovora od 37 miliona maraka

Izvor: Capital

Fotografija: Capital


– Kompanija “Prointer” iz Banjaluke, koja je nedavno izgubila pravo da zastupa program SAP, na korak je do ugovora “teškog” 37 miliona maraka za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj, saznaje portal CAPITAL.

Naime, Poreska uprava Republike Srpske nedavno je okončala postupak pretkvalifikacije za ovaj posao, gdje se ispostavilo kako je firma poznata po unosnim ugovorima sa Vladom Republike Srpske, jedina kvalifikovana.

Međutim, “Prointeru” se na putu ka novim milionima popriječio “Planetsoft” sa svojom žalbom na odluku o kvalifikaciji, a prema kojoj on ispadaju iz daljnjeg nadmetanja.

U Poreskoj upravi RS kažu da odluka o rezultatima pretkvalifikacije još uvijek nije postala konačna jer traju rokovi za žalbu.

“Proces podnošenja zahtjeva za učešće je okončan. Odluka o rezultatima pretkvalifikacije u kojoj su navedeni zahtjevi ocijenjeni je donesena je 17. januara ove godine, a druga faza postupka provešće se nakon što Odluka o rezultatima postupka pretkvalifikacije postane konačna, a sprovešće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, kazali su kratko u ovoj instituciji.

Napominjemo da je ovo druga žalba “Planetsofta” vezana za ovaj tender.

Prvom su preko Kancelarije za razmatranje žalbi uspjeli da spriječe favorizovanje “Prointera”.

Tenderom, koji je raspisala još prije pet mjeseci, PURS je tražila da stručnjaci koji će biti angažovani na projektu imaju određene sertifikate, te da govore, pišu i čitaju jedan od zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini.

Ispostavilo se kako jedino “Prointer” na cijelom svijetu imaju takve kadrove.

Uslovi iz tendera su izmijenjeni, ali je prema saznanjima “CAPITAL-a” “Planetsoft” odbijen u procesu pretkvalifilkacije jer ne ispunjava uslove po nekoliko osnova.

U svojoj žalbi su naveli da su grubo prekršena pravila konkurencije i da je “Prointer” favorizovan, dok su oni odbijeni bez opravdanog osnova.

E-fiskalizacija na račun budžeta

Sistem za upravljanje fiskalizacijom definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula ove godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao neophodan je “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj.

Informacije sa kojima raspolaže CAPITAL govore da čak 35 odsto svojih prihoda „Prointer“ bazirao na ugovorima koje su dobili za implementaciju, održavanje i SAP licence.


Povezane vijesti

Šampioni javnih nabavki: “Prointer” za manje od mjesec dana od Poreske uprave i Pošta Srpske zaradio 338.000 KM!

eTrebinje

Sin Željke Cvijanović otvorio firmu za poslovno savjetovanje

eTrebinje

Prointeru novih 270 000 KM od preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” za iznajmljivanje štampača

eTrebinje

„Prointer“ preuzeo potpunu kontrolu nad ATV-om

eTrebinje

Upoznajte Gačane – tvorce najboljeg domaćeg IT rješenja protiv korone

eTrebinje

Ugovor o investiranju u instalaciju pametnih brojila

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više