eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Nevesinje dobija solarni park od 880 miliona maraka

Izvor: CAPITAL: D. Tovilović

Fotografija: ETMAX


BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji “ETMAX” koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka “Nevesinje”, projekta vrijednog 880 miliona maraka.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.

Značajno je naglasiti da se radi o koncesiji i projektu, koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa na području  Evrope.

Rok za  projektovanje  je dvije godine, a rok za izvođenje radova je četiri godine”, kaže za CAPITAL Siniša Maksimović, direktor kompanije “ETMAX”.

Pojašnjava da je ukupna snaga solarnog parka 500 megavata, a da je sačinjen iz jedne elektrane od 200 i šest elektrana od 50 megavata.

Takođe, direktor “ETMAX”-a ističe da se značaj ovog projekta ogleda posebno u tome, što će domaća kompanija, koja je već lider u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, dobiti priliku da značajno ubrza razvoj cjelokupnog sektora OIE kod nas, te da dugoročno unaprijedi proizvodne kapacitete ove  grane industrije.

To za sve nas znači, da ćemo regionalno postati višestruko konkuretniji u ovoj oblasti, a da su nosioci razvoja domaće kompanje, što je najvažnije.

Inače, Vlada Republike Srpske obavezala je “ETMAX”, da po osnovu jednokratne koncesione naknade uplati oko sedam miliona maraka.

Takođe, za svaki kilovat električne energije sa ovih postrojenja Srpska će dobiti 0,0055 KM.

Ako koncesionar u roku od 60 dana ne potpiše ugovor o koncesiji, gubi sva utvrđena prava”, napominju u Vladi Republike Srpske.

U opštini Nevesinje poručuju kako investitor od njih može očekivati svu moguću podršku.

Opština će imati korist od taksi i koncesionih naknada, a prema našim informacijama zaposliće se i značajan  broj ljudi, koji će raditi na izgradnji i montaži elektrana. Takođe, iz kompanije ETMAX-a, su istakli da planiraju da tokom 2023. godine u Nevesinju, osnuju pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane, a koja će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka, te da će se na ovaj način otvoriti 100 novih radnih mjesta, na području opštine. Za nas je to značajan razvojni iskorak”, kazao je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.

 


Povezane vijesti

Meso krao od rođaka i (pro)davao pašenogu

eTrebinje

Dvije krađe u Nevesinje

eTrebinje

Nevesinjac pokušao ukrasti ceradu sa gradilišta

eTrebinje

U teškoj saobraćajci smrtno stradao pješak u Nevesinju

eTrebinje

Nevesinjsko selo Bratač uvršteno na popis 14 najljepših sela u BiH

eTrebinje

U nevesinjskom porodilištu prošle godine rođeno 210 beba

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više