eTrebinje
Hercegovina

RiTE „Gacko“ mora platiti Dukiću devet miliona maraka odštete

Izvor: Capital

Fotografija: Capital


GACKO – Rudnik i termoelektrana u Gacku mora da plati devet miliona maraka odštete kompaniji „Boksit“ iz Milića zbog neraščišćenih poslovnih računa nastalih prije dvije decenije, saznaje portal CAPITAL.

„Boksit“ je početkom 21. vijeka iskopavao i transportovao rudu za potrebe rada termoelekrane.

RiTE „Gacko“ je bio u obavezi da obezbijedi gorivo za mašine i kamione, a kako to nije urađeno, mehanizacija je bila ugašena, pa je njen vlasnik trpio štetu.

Takođe, dio izvršenih usluga nije plaćen, pa je Okružni privredni sud u Trebinju presudom iz maja ove godine obavezao „RiTE Gacko“ da obešteti „Boksit“ u pomenutom iznosu.

Tako za otkopavanje, utovar, transport, odlaganje i eksploataciju uglja u 2001. i 2002. godini moraju da plate 2,4 miliona maraka uz zatezne kamate koje će se računati od 2003. godine.

Na osnovu štete koju je „Boksit“ pretrpio u 2001, 2002, i 2003. godini zbog zastoja u radu uzrokovanog nedostatkom goriva presuđeno je da „RiTE Gacko“ mora da plati nešto više od četiri miliona maraka bez kamata koje će se takođe računati.

To nije sve. Pored toga što nije bilo goriva mehanizacija je stajala i zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, pa je „Boksitu“ dosuđena odšteta od 720.634 KM samo po tom osnovu.

Na sve ovo, za naknadu sudskih troškova preduzeće u sklopu „Elektroprivrede Republike Srpske“ je u obavezi da plati 121.181 maraka.

„Žalbu smo već uložili i nadamo se da će je viši sud uvažiti i poništiti ili proces vratiti na ponovno suđenje“, kazao je za CAPITAL v.d. direktora preduzeća Maksim Skoko.

Inače, ovo je jedna od dvije presude koje idu na štetu preduzeća u Gacku, a koja je donesena od strane istog suda i sudije.

Naime, matično preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ je dobilo presudu kojom se „RiTE Gacko“ obavezuje da mu plati dug od 7,2 miliona maraka sa kamatom koja će se računati od 2017. godine iz 65.529 KM sudskih troškova.

O presudama sa kojima se sučava preduzeće diskutovaće se i na narednoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 30. jun.

CAPITAL: D. Tovilović

Izvor: Capital


Povezane vijesti

Gačani izigrani: Umjesto zgrade za mlade bračne parove, Opština sufinansira m2 sa 150 KM

eTrebinje

Zapošljavanje u Upravi posvađalo načelnika i većinu u Gacku

eTrebinje

Gacko: Olujno nevrijeme izazvalo veliku štetu

eTrebinje

U velikom požaru kod Gacka stradale krave

eTrebinje

Obilježeno 80 godina od velikog zločina kod Gacka

eTrebinje

Počinje godišnji remont Termoelektrane Gacko i trajaće oko 40 dana

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više