eTrebinje
Hercegovina

Mostar grca u smeću, uprkos visokim temperaturama

Izvor:

Fotografija:


Problem s kojima se Mostarci godinama suočavaju jesu neriješena komunalna pitanja i neredovan odvoz smeća zbog čega je grad na Neretvi prljav grad. U jeku turističke sezone i kada su temperature visoke, problem postaje još veći. Za sada ima obećanja, ali ne i nagovještaja da će ovaj problem uskoro biti riješen.

Visoke temperature, pun grad turista a puni i kontejneri. Pokvareno vozilo za odvoz smeća uzrokovalo je da je posljednjih dana jedan dio Mostara pretrpan smećem.

„Ako se pokvari vozilo, u redu. Neka se koordiniše sa drugim komunalnim preduzećima pa ako oni imaju vozilo neka se napravi odvoz u drugim dijelovima grada u toku noćnih sati, neka se napravi raspored. Ili neka se, pobogu, kupe nova vozila“, kaže vijećnica u GV Mostar (Naša stranka) Irma Baralija.

Nerad ili neredoviti rad komunalnih poduzeća grad na Neretvi samo ove godine košta 19 milijuna KM. Od 2006. godine najavljuje se ujedinjenje tri komunalna poduzeća u jedno. Nedavno smo dobili još jedno obećanje.

„Taj proces je doveden skoro do pred kraj… i do kraja godine mi imamo jedinstveno komunalno poduzeće. Očekujemo da će biti puno efikasniji posao koji rade… Zanima nas jedino rezultat, odgovorno ponašanje svih aktera da isporučimo rezultat građanima grada Mostara“, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

„Prošlo je 15 godina da mi o nečemu pričamo, a da se na terenu ne vidi ni najmanji pomak. Trenutno je jedno poduzeće već nekoliko godina pod stečajem tako da ne mislim ni da je pravno moguće to uraditi sve i da želimo odmah“, mišljenja je Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača Fortuna Mostar.

Godinama je rak-rana Mostara smeće i komunalni nered. Ni brojna obećanja nove gradske vlasti nisu urodila plodom. Građani i turisti su zgroženi.

„Građani Mostara godinama obolijevaju od karcinoma različitih vrsta više nego što bi trebalo. Nitko se ne usuđuje od struke izići i reći koliko je to povezano – svi ti otrovi, deponija, naše kanalizacije, pročistači sa brojem tih oboljenja. Dakle, stvari su stvarno alarmantne“, podsjeća Bago.

Iako Zakon o komunalnim djelatnostima postoji, u Mostaru se ne primjenjuje. Grad još uvijek nema ugovore s poduzećima a poduzeća nemaju ugovore s potrošačima. Grad godinama Mostarcima nije osigurao čiste ulice, a smeća po ulicama umjesto prekrasnog, Mostar čini jednim od najprljavijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BHRT


Povezane vijesti

Jak zemljotres pogodio BiH

eTrebinje

Snimak tuče navijača Veleža i Željezničara (VIDEO)

eTrebinje

Započnite svoju karijeru u svijetu CNC tehnologija

eTrebinje

Mostar će i ove godine ugostiti najbolje svjetske skakače

eTrebinje

VLADIKA ILARION: U PREBILOVCIMA IMAŠ OSJEĆAJ DA JE TU CIJELA SVETA ZEMLJA

eTrebinje

Hrabra djevojčica iz Beograda otvorila skokove sa Starog mosta

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više