eTrebinje
Hercegovina

Restrikcije struje dok “Elektroprenos” ne otkloni kvar

Izvor:

Fotografija:

elektrohercegovina-trebinje
Elektrohercegovina Trebinje

Otklanjanje kvara na mreži “Elektroprenosa BiH” kod Mostara zbog kojeg Nevesinje četvrti dan nema uredno snabdijevanje elekričnom energijom, može se očekivati u petak, 1. marta, a struju će imati Bolnica, Dom zdravlja i “Vodovod”, dok će stanovništvu biti uvedene restrikcije, rekao je Srni izvršni direktor “Elektrohercegovine” Nebojša Rikalo.

Rikalo je istakao da se jedan zatezni i jedan nosni stub, koji su devastirani tokom olujnog nevremena protekle subote, nalaze na dalekovodnoj trasi Mostar-Nevesinje, zbog kojih Nevesinje i dalje nema struju, a koji su u vlasništvu “Elektroprenosa BiH”.

“Prognoze otklanjanja kvara nisu nimalo optimistične. Devastirani stubovi nalaze se na nepristupačnoj lokaciji u rejonu sela Dračevice /prostor Mostara/, a vjetar i dalje duva što radnicima `Elektroprenosa BiH` otežava posao, tako da ne očekujemo vraćanje dalekovoda u prvobitno stanje prije petka, 1. marta”, naveo je Rikalo. 

On je pojasnio da će dok traje kvar na prenosnoj 110 kilovoltnoj mreži koja je u vlasništvu “Elektroprenosa BiH” opština Nevesinje biti napojena električnom energijom putem alternativnog voda preko distributivne 10 kilovoltne mreže iz pravca Berkovića, što ima više tehničkih ograničenja, a koje su uspostavili radnici “Elektrohercegovine” kao privremeno rješenje. 

“U pitanju su ograničenja u snazi energetskog transformatora u trafostanici `Berkovići`, naponski nivo 10 kilovolta, te dužina i presjek provodnika, tako da se na ovaj način Nevesinju može pustiti najviše 1,4 megavata snage”, naveo je Rikalo. 

Prema njegovim riječima, postigli su dogovor sa “Elektroprenosom BiH” i distribucijom Mostar da izvedu još jedan alternativni pravac napajanja Nevesinja i to iz pravca Mostara tako što će se priključiti na jedan 10 kilovoltni izvod iz Mostara, sa njega preći na zdravi dio 110 kilovoltnog dalekovoda koji je van funkcije i na taj način uvesti još jedan megavat snage u Nevesinje po 10 kilovoltnom naponu. 

“Ovo je složen zahvat kako tehnički, tako i organizaciono i očekujemo da će ova veza profunkcionisati tek danas poslije podne. Ni ova snaga nije dovoljna za uredno napajanje Nevesinja električnom energijom, tako da će i dalje ostati režim restrikcija ali u znatno blažem obimu”, pojasnio je Rikalo. 

On je apelovao da stanovnici Nevesinja u vrijeme ovakvog režima napajanja, električnu energiju koriste racionalno kako ne bi bilo neželjenih ispada. 

“Što se tiče ostalih kvarova na distributivnoj mreži, svi oni su sanirani tokom vikenda i distributivna mreža funkcioniše u punom kapacitetu”, rekao je Rikalo. 

On je naveo da je veliki problem u proteklu subotu izazvao ispad elektroprenosovog 110 kilovoltnog voda od razvodnog postrojenja u Trebinju do trafostanice “Trebinje jedan”, čime je bez napajanja strujom ostalo pola potrošača na teritoriji Trebinja, ali i svi potrošači u opštinama Bileća, Gacko i Berkovići. 

On je istakao da je rezervno napajanje iz Crne Gore po 110 kilovoltnom naponu i ovom prilikom po ko zna koji put zakazalo zbog kvara, ali da su radnici “Elektroprenosa BiH” bili na visini zadatka i kvar brzo sanirali uprkos udarima vjetra i do 100 kilometara na čas. 

“S druge strane, mi u `Elektrohercegovini` imamo ozbiljne primjedbe kad je u pitanju koncept elektroprenosne mreže u Hercegovini kojim su napajanja gotovo svih hercegovačkih opština izvedena radijalno, tako da prekid u jednom elementu voda izaziva često višednevne prekide u napajanju cijelih opština”, rekao je Rikalo. 

On je istakao da “Elektroprenos BiH” treba da što prije dovrši izgradnju 110 kilovoltne veze Gacko-Nevesinje i dalekovoda Veličani-LJubinje, te sa kolegama u Crnoj Gori dogovori kvalitetnije održavanje dalekovoda 110 kilovolta Nikšić-Bileća. 

On je istakao da će i dalje od “Elektroprenosa BiH” insistirati na izgradnji trafostanice 110/10 kilovolta “Trebinje tri”, kako bi se smanjile struje zemljospoja koje se približavaju tehničkom maksimumu, ali i stekli uslovi za proširenje distributivne mreže u skladu sa razvojnim planovima grada Trebinja. 

“Dok se ove stvari ne riješe, ovakvi višednevni prekidi u napajanju čitavih opština i te kako su i dalje izvjesni”, rekao je Rikalo.

SRNA


Povezane vijesti

Elektro-Hercegovina: Upustvo kako da uštedite električnu energiju

eTrebinje

Elektro-Hercegovina: Zaostali računi za struju i na rate

eTrebinje

“Elektro-Hercegovina” u minusu od 2,8 miliona

eTrebinje

Elektroprivreda RS planira milionsku dobit

eTrebinje

Vodi li Petrović Elektroprivredu Srpske u propast?

eTrebinje

VIŠKOVIĆ: Nema privatizacije Elektroprivrede

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više