eTrebinje
Najnovije Trebinje

Ministar Šeranić sa predstavnicima grada i medicinarima

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić boravi u Trebinju, gdje je prvo  posjetio Dom zdravlja, u kom se trenutno odvija vakcinacija stanovništva protiv virusa kovid 19.

“Razlog moje posjete Trebinju je trojak. Danas imam priliku da razgovaram, ne samo sa predstavnicima zdravstvenih radnika već i sa predstavnicima Grada Trebinja, kao i kolega predstavnika cijele istočne Hercegovine. Ukazala se mogućnost i potreba da danas budem ovdje i iskoristio bih priliku da čestitatm Domu zdravlja Trebinje na uspješnoj vakcinaciji. Izuzetno sam zadovoljan onim što sam imao priliku da čujem ovdje danas, s obzirom da je bila izuzetno teška situacija proteklih 15 dana”, kazao je ministar Šeranić.

Dom zdravlja Trebinje bio je jedan od prvih koji je krenuo sa masovnom vakcinacijom, a shodno tome kako bude pristizao veći broj vakcina, proces će se svakako unaprijediti i ubrzati.

“Izazovi  su pred nama i svako nosi svoj nivo odgovornosti. Što se tiče situacije sa vakcinama  u cijeloj RS, zadovoljan sam. Ali Prijedor, u kome smo izgubili određeni broj vakcina, treba da bude opomena. Jer građani su ti koji onda trpe, a to ne smijemo dozvoliti i zato kažem da svako mora da snosi svoju odgovornost. Vakcine je veoma teško nabaviti i iz tog razloga moramo biti odgovorni”, dodao je on.

Ministar je istakao da u narednih sedam dana se može očekivati donacija Republike Srbije i da su u toku stalni pregovori sa ruskim poroizvođačima.

“Mali kontigent je već stigao u Republiku Srpsku i trenutno čekamo odobrenje kontrolnog laboratorija agencije za lijekove, a onda očekujemo veći kontigent ruskih vakcina. Oko 23. aprila očekujemo isporuku iz Kovaks mehanizma. Tako da se nadam da će stići te veće količine, kojima ćemo moći podmiriti domove zdravlja i da oni mogu da ubrazaju ovaj proces vakcinacije koji se tiče samih građana”, objašnjava Šeranić i dodaje da čim se  otvori proces vakcinacije za građane ispod 65 godina sa hroničnim oboljenjima, doći će se u poziciju da  se ide prema trećoj kategoriji ka  planu vakcinacije a to su svi ostali građani u zavisnosti od posla koji obavljaju.

Što se tiče povećanja plata zdravstvenim radnicima, ministar Šeranić je kazao da oni to zaslužuju, čak  i mnogo više, s obzirom šta sve čine za nas i ministarstvo je opredjeljeno da se ide u tom pravcu.

Foto: Radio Trebinje

 

Dr Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje kaže da se danas vakcinišu zdravstveni radnici i osobe starije od 65 godina.

“To su osobe kod kojih je postojala privremena kontraindikacija za vakcinaciju 20. marta kada je trebalo da prime svoju prvu dozu vakcine. Evo danas su i dočekali vakcinaciju i time zaokružujemo oko 2000 vakcinisanih osoba u Trebinju  prvom dozom i 1.650 osoba koji su primili drugu dozu vakcine. Veliki broj prijavljenih ljudi nas raduje i ohrabruje da tražimo od ministarstva i instituta  veći broj vakcina  i nadam se da ćemo ih što prije dobiti”, kazala je dr Durić.

Vakcinacija je u našoj regiji počela 19. februara, prema planu koji je napravio Zdravstveni institut još u januaru ove godine i dostavio zdravstvenim ustanovama – podsjetila je dr Danijela Jelić, rukovodilac  trebinjskog Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo.

„Bolnica je do sada vakcinisala zdravstvene radnike u dvije grupe. Regionalni centar je bio zadužen za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji pripadaju našem centru kao i porodica djece sa posebnim potrebama i lica sa posebnim potrebama“, dodala je dr Jelić.

U toku je razgovor ministra Šeranića  sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i načelnicima opština i direktorima bolnica i domova zdravlja iz istočne Hercegovine.

Ministar će potom u 13.00 časova posjetiti odjeljenje Bolnice Trebinje u kojem se zbrinjavaju pacijenti oboljeli od kovida 19.


Povezane vijesti

Za novu bolnicu u Trebinju više od 128 miliona KM

eTrebinje

Procvjetala agava “došljakinja” iz dalekog Meksika

eTrebinje

Trebinjci pohrlili u Dubrovnik, a u butigama s one strane granice sve je manje Dubrovčana

eTrebinje

U toku noći padao grad veličine šest milimetara (FOTO)

eTrebinje

Glasaj za Trebinje: Naš grad među „Top 100 svjetskih destinacija“

eTrebinje

Ambulante pune pacijenata: Toplo vrijeme pogodovalo širenju virusa i bakterija

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više