eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Savez opština i grada Hercegovine – Epidemiološka situacija zabrinjavajuća

Izvor: Grad Trebinje

Fotografija: Grad Trebinje


Epidemiološka situacija u istočnoj Hercegovini je zabrinjavajuća, a sve lokalne zajednice preduzeće dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa korona, rekao je izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović.

Petrović je, nakon sastanka sa predstavnicima istočnohercegovačkih opština i zdravstvenih ustanova sa područja naše regije, poručio da će u narednom periodu biti osposobljeni dodatni kapaciteti u svim lokalnim zajednicama na ovom području.

On je naveo da su prioriteti uređenje objekta stare nevesinjske bolnice, proširenje spratnosti Doma zdravlja u Bileći, nabavka sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Berkovićima i konsolidacija rada Doma zdravlja u Ljubinju.

„Dvije bolnice u našoj regiji su na veoma dobar način odgovorile na pandemiju. Bolnica Trebinje umjesto 27 kiseoničkih mjesta danas ima 101 i mogućnost prijema 168 pacijenata, dok Bolnica u Nevesinju raspolaže sa 53 kreveta, od kojih je njih 48 popunjeno“, naveo je Petrović.

On je istakao da je očigledno da postoji nedostatak određenih lijekova, poput antibiotika „Longacef“, pa će u narednom periodu biti izvršena dodatna nabavka medikamenata kako se ne bi ugrozili životi oboljelih od virusa korona.

„Dogovor je da Trebinje i Gacko iznađu način da se ti lijekovi obezbijede i da se pomogne i drugim lokalnim zajednicama koje to nisu u mogućnosti da urade“, naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, svi zdravstveni radnici na području istočne Hercegovine biće dodatno novčano nagrađeni za sav trud i rad koji ulažu u proteklih duže od godinu dana u liječenju pacijenata.

„Lokalne zajednice će učestvovati u sufinansiranju tih nagrada“, naveo je Petrović.

On je kazao da će tržišna inspekcija vrši pojačanu kontrolu cijena kako medikamenata, tako i osnovnih životnih namirnica.

Dogovor je i da se nabavi veća količina brzih antigenskih testova kako bi se spremno dočekala nadolazeća turistička sezona, dok će prioritet pri vakcinisanju imati i ona lica koja su angažovana u smjenama – poput zaposlenih u Rudniku i termoelektrani „Gacko“ i Hidroelektranama na Trebišnjici, te u privatnim proizvodnim pogonima.

„Za vakcinaciju u ovom trenutku čeka oko 3.500 ljudi, koji su se prijavili. Prioritet moraju da budu i vatrogasci, pripadnici službi zaštite i spasavanja, radnici u Svislajon pogonima“, naveo je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da je dogovor da se u narednom periodu donose jedinstvene mjere.

„To znači da ako zatvaramo ugostiteljske objekte u Trebinju i Gacku, da ih zatvaramo i u Bileći i Nevesinju“, dodao je Ćurić.

Načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković kazao je da je vakcinacija jedino rješenje da se zaustavi pandemija, te pozvao sve građane da se prijave za vakcine.

 


Povezane vijesti

Petrović: Šarović iznio netačne podatke o poslovanju

eTrebinje

Luka Petrović podnio tužbu za klevetu protiv Krunića

eTrebinje

Petrović: Matično preduzeće izmirilo obaveze prema dobavljačima

eTrebinje

Mediji: Kokeza odbio poligraf

eTrebinje

Šta će revizija članstva donijeti SNSD-u

eTrebinje

Petrović: Povećanje cijene minimalno, na račun od 50 KM povećanje manje od dvije KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više