eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Petrović: Drina je riznica električne energije od koje bi koristi imao čitav region

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilsutracija


Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović istakao je da rijeka Drina raspolaže ogromnim potencijalom i da njome „protiču“ kilovat časovi električne energije, a niko nema koristi.

 

Petrović je ocijenio da bi bio veliki grijeh napraviti hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci, a ne nastaviti dalje za gradnjom na srednjem i donjem toku rijeke Drine, jer je to riznica električne energije od koje bi koristi imao cijeli region.

On je rekao Srni da je Drina granična rijeka i da bi se zajedničkim angažovanjem zainteresovanih kompanija moglo iskoristiti sedam pregrada koje je moguće napraviti i to tri u srednjem slivu Drine i četiri u donjem.

„Ukupna njihova snaga bi bila 700 megavata, a ukupna godišnja proizvodnja 2.800 gigavat časova električne energije. Procijenjena vrijednost izgradnje ovih objekata bila bi 2,2 milijarde evra“, pojasnio je Petrović.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ je istakao da bi realizacija takvog projekta značila svima u regionu, jer rijeka teče i bukvalno sa sobom odnosi kilovat časove struje.

„Mi imamo pravo prirodno bogatstvo, a nismo ni svjesni koliko gubimo što ne koristimo taj potencijal. Značaj rijeke Drine je ogroman i to treba iskoristiti za dobrobit svih nas u regionu“, zaključio je Petrović.


Povezane vijesti

Dodik: Žele da naprave čvrstu granicu na Drini

eTrebinje

Petrović: Srpski narod neće ni oprostiti ni zaboraviti uvrede i laži

eTrebinje

Mato Vujović, predsjednik Skupštine opštine Bileća: “Petroviću govoriš neistine, zabavi se ‘svojim dvorištem’!”

eTrebinje

Luka Petrović: Vukanovićev “šou program”

eTrebinje

Luka Petrović: Nedopustivo je i za svaku osudu nanošenje teških povreda Marku Dučiću

eTrebinje

Petrović: Šarović iznio netačne podatke o poslovanju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više