eTrebinje
Najnovije Trebinje

Ćurić: Trebinje opredijeljeno za podršku privredi

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u intervjuu Srni ističe da je ovaj grad opredijeljen za podršku privredi, otkriva dokle se stiglo sa realizacijom projekta slobodne zone, najavljuje planove o organizaciji sajma hercegovačkih proizvoda, te priča o predstojećoj gradnji aerodroma.

„Svi projekti i programi podrške privredi u Trebinju nastavljeni su u ovoj godini, epidemija virusa korona nije ih zaustavila, a grad je opredijeljen da nastavi da podržava privredu i otvaranje novih radnih mjesta“, izjavio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

On je naveo da grad u ovoj godini dodjeljuje do 15.000 KM bespovratnih sredstava za projekat samozapošljavanja, za koji se javilo više od 40 lica, dok će za finansiranje pripravničkog staža izdvojiti 360.000 KM.

„Na taj poziv javilo se 40 privrednika sa zahtjevom da zaposle 50 pripravnika. Samo za taj program će nam trebati 360.000 KM, jer će grad finansirati neto platu od 600 KM, a poslodavci su dužni da namire troškove poreza i doprinosa“, rekao je u intervjuu Srni Ćurić.

On je napomenuo da je u posljednje tri ili četiri godine, u Trebinju, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, kroz programe samozapošljavanja, pripravničkog i volonterskog staža zaposleno više od 1.000 lica.

PROJEKAT SLOBODNE ZONE

Ćurić kaže da epidemija virusa korona jeste uticala na usporavanje realizacije projekta slobodne zone. On navodi da je bilo potrebno izraditi elaborat i ostalu dokumentaciju, te da se u narednim danima očekuje da se oglasi nadležno ministarstvo kako bi se dobila potrebna dozvola i otpočelo sa daljim procedurama.

„Sigurno je da će nam trebati saglasnost nadležnog ministarstva u Savjetu ministara, ali se nadam da neće biti problema jer to je nova investicija, koja omogućava otvaranje radnih mjesta. Potrebno je podržati sve zdrave projekte koji stvaraju poslovan ambijent i koji zapošljavaju nove ljude“, ocijenio je Ćurić u intervjuu Srni.

On kaže da Grad daje 99 odsto popusta na rentu za sve koji grade proizvodne objekte u poslovnim zonama i 25 odsto na troškove uređenja, a razmišlja se i o podršci za svako novo radno mjesto.

„Slobodna zona već dovoljno daje prostora na nivou države da postoje olakšice privrednicima u smislu da se ne plaća PDV dok se roba nalazi u slobodnoj zoni već nakon prodaje“, kaže Ćurić i ocjenjuje da u prilog projektu ide geografski položaj Trebinja, blizina Crne Gore, ali i Hrvatske, koja je članica EU, kao i budući aerodrom.

VINOGRADARSTVO I TURIZAM ZNAČAJAN SEGMENT PRIVREDE

Ćurić ističe da su turizam i vinogradarstvo značajan segment privrede Trebinja od kojih grad ima benefite i po kojima je prepoznatljiv, te najavljuje da će Gradska uprava uz podršku nadležnih institucija nastaviti da unapređuje ove oblasti.

„Od 30 vinarija u Republici Srpskoj, 24 su u Trebinju. Grad se trudi da pomogne vinarima da prodaju svoje proizvode, između ostalog, i kroz Hercegovačku kuću. U planu je da se u Trebinju organizuje veliki sajam hercegovačkih proizvoda među kojima je i vino”, kaže Ćurić.

On samtra da je potrebno zaštititi domaća vina, te napominje da su nadležna ministarstva raspoložena da pruže neophodnu podršku ovom segmentu privrede.

GRADNJA AERODROMA NA PROLJEĆE

Ćurić očekuje da će na proljeće sljedeće godine početi gradnja trebinjskog aerodroma, te naglašava da se krupnim koracima ide u realizaciju tog istorijskog projekta za grad na Trebišnjici.

“Trenutno se sprovode istražne radnje, radi se projektna dokumentacija i smatram da će, kao što je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, izgradnja da počne početkom proljeća 2022. godine”, rekao je Ćurić.

On ističe da Grad ne sumnja u realizaciju tog projekta, te kaže da očekuje podršku od svih građana Trebinja, kao što je puna podrška stigla od zvaničnika Republike Srpske, te srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Republika Srbija želi da uloži u taj projekat. Hvala im i za sve dosadašnje projekte koje su podržali u Trebinju. Uvjerili su nas da imaju dobre namjere, a mi kao odgovorni smo opredjeljenja da nam aerodrom treba i da će imati svaki vid podrške od grada”, poručio je Ćurić.


Povezane vijesti

Ko će odgovarati zbog teške povrede bebe: Prilikom porođaja dijete ispalo babici iz ruku

eTrebinje

Trebinjski crkveni hor održao koncert u Dubrovniku

eTrebinje

Vaterpolo se ponovo igra u Trebinju: STARA SLAVA NOVE GENERACIJE

eTrebinje

Svakodnevni obroci i topla ljudska riječ za sve korisnike trebinjske Narodne kuhinje

eTrebinje

Slaviša Sredanović: ”Maris” je pred gašenjem! Pokušavao sam godinama razbijati predrasude a nekad je lakše razbiti atom nego predrasudu!

eTrebinje

Za novu bolnicu u Trebinju više od 128 miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više