eTrebinje
Život

Kosa prestaje da opada uz ove trikove!

Izvor: eTrebinje

Fotografija: Pixels.com


Uvijek ste imali bujnu kosu i raskošnu frizuru, a onda ste odjednom primijetili svoje vlasi po svuda. Četka nakon češljanja je prepuna vaše kose, a i ujutru ćete naći dlake po jastučnici?

Vrijeme je da se pozabavite trikovima koji će pomoći da vaša kosa prestane opadati i dopustiti da ponovo raste sjajna i jaka!

Razloga za opadanje kose ima mnogo, pa isto toliko i načina da joj se pomogne u oporavku. Međutim, neki savjeti će pomoći svakome u njezi kose i vlasišta, ma kakav da je uzrok opadanja.

Spriječi gubitak kose na ove načine!

Odaberi najbolji šampon za kosu

Upoznajte svoj tip kose i njene slabe tačke, pa u skladu sa tim odaberite i šampon koji će je čistiti na najefikasniji način, a bez posljedica. Da, loš izbor šampona može potpomoći opadanje kose, pucanje i isušivanje njenih krajeva, ali i pojavu peruti. Nemojte upasti u zamke reklama, nego dobro obratite pažnju na sastav.

Birajte šampone bez sulfata, parabena i silikona. Ovi sastojci se sve više izbacuju iz preparata, pošto se dokazuje da loše utiču na vlasište. Sulfati se dodaju zbog više pjene i jačeg čišćenja, ali mogu biti preagresivni za vašu kožu. Mogu dovesti do isušivanja vlasišta i stvaranja iritacije i peruti.

Najbolji izbor šampona je onaj sa prirodnim sastojcima, koji će vašu kosu kvalitetno očistiti, ali i održavati je zdravom. Takvi sadrže prirodna ulja i ekstrakte bilja koji kosu istovremeno jačaju i održavaju prirodan balans masnoća koje ih štite od pucanja.

Koristite ulja za kosu

Ključ ljepote vaših vlasi se krije u uljima.

Kao dodatak vašoj njezi kose u rutinu uvedite i upotrebu ulja. Najbolje je koristiti ih prije pranja kose i to tako što ćete ih umasirati u tjeme i ostaviti da djeluju bar sat vremena. Ulje biste trebali blago zagrijati da se može lakše nanijeti na korijen kose i vlasište.

Najlakše ćete to postići pipetom, pa odmah potom umasirati da se upije i rasporedi po cijeloj površini vlasišta. Masaža će dodatno pomoći mikrocirkulaciji koja na korijen kose djeluje tako što podstakne dotok kiseonika i apsorpciju korisnih tvari iz ulja.

Najbolja ulja za kosu su:

Ulje ruzmarina – najčešće je u upotrebi kao eterično ulje, pa je potrebno pomiješati ga sa drugima uljima, poput jojobinog ili arganovog. Korisno je zbog dobrog uticaja na smanjenje opadanja, ali podsticanje rasta nove kose.

Ulje kokosa – smanjuje gubitak proteina iz kose, pa je održava elastičnom i jakom. Sadrži masne kiseline koje prodiru unutar same vlasi, pa je čuvaju čitavom površinom.

Ulje ricinusa – ima antimikrobna i antivirusna djelovanja, pa održava vlasište u dobrom balansu. Pomaže kod različitih kožnih problema koji mogu dovesti do opadanja kose. Takođe podstiče rast novih vlasi.

Dodajte maske za kosu od prirodnih sastojaka

Maske možete staviti na kosu prije ili poslije šamponiranja, zavisno od sastojaka i namjene. Njihov sastav je često bogat biljem poput koprive, kamilice, mente, hajdučke trave, koje su poznate po svojstvim korisnim za rast i jačanje kose.

Takođe, možete napraviti maske od jaja, zbog proteina koje sadrže, a neophodni su za rast kose. Tu je i crni luk, čiji sok će podstaći cirkulaciju i rast kose, čak se vjeruje i kod opadanja kose usljed alopecije areate.

Masirajte svoje vlasište

Bilo da na kosu nanosite šampon, ulje ili masku, iskoristite to da izmasirate svoje vlasište. Radite to malim kružnim pokretima jagodica po cijeloj površini glave ispod kose. Uz poboljšanje cirkulacije ćete tako i ravnomijerno rasporediti svaki preparat po čitavoj površini.

Vjeruje se da masiranje podstiče rast deblje i jače vlasi u samom folikulu, što je čini  jačom od samog nastanka.

Ishrana – baza jake i zdrave kose

Kosa može opadati i usljed nedostatka određenih vitamina ili minerala. Najčešće se osjeti deficit vitamina A, D, B i C, a među mineralima je nedostatak željeza najčešći uzročnih opadanja kose. Evo koje namirnice možete ubaciti u ishranu za bolje rezultate:

Za vitamin A: batat, bundeva i mrkva su bogati beta karotenom koji se pretvara u vitamin A. takođe se može pronaći i u spanaću. Ovaj vitamin pomaže regulisanju zdrave masnoće vlasišta, koja dlaku čuva od isušivanja, pucanja i opadanja.

Vitamin D: ima veliki uticaj na cjelokupan organizam, pa iskoristite svaki dan koji možete provesti na suncu da napunite svoje baterije ovim vitaminom. Naravno, vodite računa o zaštitnom faktoru i ne izlažite se u najtoplijem dijelu dana.

Vitamin C: može ga se pronaći u paprici, bobičastom voću, citrusima i jagodama. Jak je antioksidans i čuva kožu i kosu od negativnog uticaja spoljašnih faktora, kao što je jako i neumjereno izlaganje suncu.

Vitamin B: pomoći će do aktivnom prenosu kiseonika do ćelija, a što je neophodno u prirodnom rastu i funkcionisanju ćelija i cjelokupnog organizma. Za njegov unos konzumirajte integralne žitarice, meso, bademe, plodove mora.

Željezo: nedostatak ovog minerala može dovesti do anemije, a ona je čest uzrok gubitku kose. Za povećanje nivoa željeza koristite crvena mesa, spanać, cveklu i jaja.

Smanjite upotrebu vrućeg vazduha u blizini kose

Da, fenovi i pegle su često neophodni za prelijepu i urednu frizuru, ali potrudite se da ih ne koristite više nego što morate. Kosu osušite na prirodnom zraku, pa tek onda posegnite za aparatima za stilizovanje. Smanjite vrelinu vazduha i ne prebližavajte ga preblizu vlasištu.

Takođe, kada je o frizurama riječ, prestanite mučiti svoju kosu prejakim vezivanjem. Bilo da su u pitanju šnale ili gumice za kosu, dajte joj da odmori korijen. Prečesto jako vezivanje može oslabiti korijen i dovesti do opadanja kose.

Odaberite odgovarajuće četke i češljeve

Izbor dobre četke i češlja za raščešljavanje takođe može pomoći smanjenju opadanja kose. Ako imaju previše zbijene zupce, to može dovesti do zapetljavanja kose i njenog težeg raščešljavanja. Ako kosa lijepo i lagano ne klizi pri češljanju, zapinjaće i praviti čvorove. To dalje vodi čupanju i lomljenju kose, kao i slabljenju korijena ako je stalno vučemo. Odaberite četke sa širim razmakom između zubaca koji će lako kliziti niz kosu i dovesti je u red bez problema.

Takođe je preporučljivo da birate četke od drveta, pošto u dodiru sa kosom prave manje elektriciteta koji može dodatno upetljati kosu.

Za lakše raščešljavanje  kose koristite preparate u vidu regeneratora koji se nanose nakon šamponiranja ili seruma koji se mogu nanositi na vlažnu ili suvu kosu. Na taj način ćete smanjiti mogućnost opadanja kose zbog prečestog zapetljavanja i povlačenja.

Za feniranje i stilizovanje kose možete koristiti druge materijale, poput keramike ili metala, zbog zadržavanja toplote i skraćivanja vremena tretmana. Bitno je da lagano klize kroz vašu kosu i nemaju dijelove u koje bi se vlasi upetljavale i kidale.

Opustite se

Stres je još jedan od čestih uzroka opadanja kose. Možda nije najjednostavnije za izvesti, ali definitivno morate naučiti kako se opustiti da vaše tijelo ne bi snosilo posljedice. Uvedite fizičke aktivnosti koje vam gode i relaksiraju vas, poput šetnje, aerobika, joge ili pilatesa.

Opustite se uz neki španski film, muziku i knjigu, ali i društvo dragih ljudi. To je ključ za balansiranje vaših hormona i smanjenje negativnog uticaja stresa kojem smo svi izloženi. Dajte svojoj kosi šansu da ponovo zablista.

 

 

 


Povezane vijesti

Ne dozvolite da oči pate – Određivanje dioptrije je važan segment zdravlja očiju

eTrebinje

Trikovi za besprekorno održavanje travnjaka tokom cele godine

eTrebinje

Ljekari: Pet najboljih navika u ishrani koje mogu produžiti životni vijek

eTrebinje

Kako jedno pivo dnevno utiče na zdravlje

eTrebinje

Četiri znaka da ste pod hroničnim stresom a da to i ne znate

eTrebinje

Kako da budete produktivniji na poslu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više